'treba sagledati sve elemente'

Beroš o otvaranju kafića u ožujku: Postoje brojni planovi, ali prerano je o tome govoriti. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera

21.01.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je Europa zabrinuta zbog pojave novih varijanti virusa, a komentirao je i informaciju da bi se kafići i restorani mogli otvoriti 1. ožujka

Uoči sjednice Vlade ministar Beroš održao je kratku konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je u srijedu na Znanstvenom vijeću Europske komisije bilo razgovora o novom soju virusa.

'Europa je zabrinuta zbog pojave novih varijanti virusa i ono što je preporučeno je veći broj sekvenciranja genoma. To je ono što planira i Hrvatska, dakle planiramo veći broj sekvenciranja genoma i to poglavito u dvije situacije: kada se negdje pojavi veći broj novozaraženih, a kao što znate, imali smo žarišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, u kojima je iznenadno porastao broj novozaraženih. U takvim situacijama preporučeno je sekvencirati veći broj bolesnika, za što će Hrvatska biti spremna. I još je jedna situacija, a to je ako netko dolazi iz zemalja koje su procijenjene kao veći rizik, u ovom trenutku Južnoafrička Republika i Velika Britanija (Ujedinjeno Kraljevstvo), i ako netko ima simptome, apsolutno je potrebno testirati ga', rekao je Beroš i dodao kako u Hrvatskoj zasad nije zabilježeno postojanje novog soja, prenosi N1.

Dodao je i kako sekvenciranje genoma ovisi o tehničkim mogućnostima te da se u Hrvatskoj planira veći broj sekvenciranja.

'To se ne može svugdje, već samo u onim ustanovama koje imaju uređaje za takve genske analize. Zasad je to u Hrvatskoj Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević', pojasnio je Beroš.

Video: Davorin Višnjić/PIXSELL

Na pitanje o mogućem relaksiranju mjera, s obzirom na smanjenje dnevnog broja novozaraženih, ministar je rekao kako je broj novozaraženih samo jedan element, a da među druge elemente spada i to da se još uvijek nalazimo u zimskim mjesecima, uz epidemiološku situaciju u regiji.

'Sve su to elementi koje procjenjujemo iz dana u dan da bismo mogli pojačavati i relaksirati mjere. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera i daljnjoj redukciji', rekao je Beroš, a komentirao je i informaciju, koju je objavila Nacionalna udruga ugostitelja, da bi se restorani i kafići mogli otvoriti 1. ožujka, s time da bi se u prvo vrijeme to odnosilo samo na terase kafića.

  • +19
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Postoje brojni planovi, ali prerano je govoriti o tome. Gledamo što ćemo napraviti do kraja prvog mjeseca. Ne bih mogao potvrditi redoslijed otvaranja. Upravo sa sastanka jučer, Europa je iznimno zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa. Stvarno moramo sagledavati sve ono što je relevantno za donošenje odluka o popuštanju i otvaranju. Moram ponoviti da će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku', zaključio je Beroš.