blaže mjere

Beroš o covid mjerama za Badnjak i Silvestrovo: Dva sata duže neće utjecati na situaciju

24.12.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na sve da se pridržavaju mjera: 'Apeliram i na to da kad smmo bliže čak nosimo maske i vani. To je važno pogotovo u kontekstu promišljanja oko omikrona. Nema opuštanja i nadalje'

Vili Beroš, ministar zdravstva potvrdio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj nema novih slučajeva omikrona.

'S time smo jako zadovoljni, ali treba biti oprezan jer će sigurno biti širenja i te varijante u Hrvatskoj. Naime, vidite i sami da ona postaje dominatna u većem dijelu Europe i za očekivati je da će se širiti i u Hrvatskoj', rekao je za N1 Televiziju ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar ne vjeruje da će dva sata dulje radno vrijeme za Badnjak i Staru godinu bitno utjecati na epidemiološku situaciju.

'Da mislimo da će biti drugačije, onda bi i postupali drugačije. Tako da vjerujem da ne. Ono što smo promišljali i ukoliko ljudi završe u 12 sati, nastavit će određena druženja tako da je možda i bolje da ostanu na otvorenom jer je mogućnost širenja zaraze daleko manja. Mislim da ta dva sata u dva dana neće bitno doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije. Pratimo situaciju, sagledavamo sve epidemiološke kriterije i postupamo. Ukoliko se nešto dogodi, možemo i promijeniti odluku, ali nadam se da će sve biti onako kako smo planirali', kazao je.

Pad broja zaraženih, tvrdi, apsolutno je pozitivan znak.

  • +9
Cijepljenje na velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Uvijek vam je to tako. Naime, i porast i pad broja hospitaliziranih prati u jednom vremenskom intervalu porast i pad broja novozaraženih. To je jako dobro. Dobro je i to što smo jutros čitali da najnovija istraživanja ukazuje da stopa hospitalizacije kod onih koji su zaraženi omikronom također nije velika. To je jako optimistično, međutim mjesta za opuštanje nema i moramo biti i dalje jako oprezni', poručio je Beroš napominjući kako je peti val zaraze moguć.

Rekao je da bib volio, da i ako se dogodi, da bude što odgođeniji kako bi se stigli oporaviti od četvrtog vala te da se zdravstveni djelatnici malo i odmore jer sve skupa traje predugo. 

'I zahvaljujem na kraju godine poglavito njima', rekao je Beroš.