čeka se odluka na europskoj razini

Beroš o borbi protiv koronavirusa: Nećemo zatvarati granice, ali ćemo smanjiti broj ulaznih točaka

04.02.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da se zbog širenja koronavirusa neće zatvoriti hrvatske granice, no da će možda biti potrebon smanjiti broj ulaznih točaka. Dodao je da se nalazi izoliranih pacijenata u Vinkovcima očekuju u popodnevnim satima.

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je novinarima rekao da se rezultati testiranja na koronavirus dvojice mladića koji su u izolaciji u bolnici u Vinkovcima očekuju u popodnevnim satima. ''Čak i kad bi nalaz bio pozitivan, doista nema mjesta panici. Naša zdravstvena služba je na adekvatan način organizirana'', rekao je Beroš.

Beroš je istaknuo kako je od broja umrlih puno veći broj onih koji su se od koronavirusa oporavili. ''Ako gledamo prosjek smrtnosti, to su neka dva ili tri posto. To je čak manje od obične gripe'', rekao je ministar. Dodao je da unatoč tome treba biti oprezan jer je riječ o novom virusu.

Na pitanje hoće li se zbog širenja koronavirusa zatvoriti granice Hrvatske, Beroš je kazao da će se to dogoditi ako se postigne takav dogovor na razini Europske unije, prenosi Dnevnik.hr.

''Nećemo ne dopustiti ulazak u Hrvatsku, ali ćemo ispitati tko, odakle i kako dolazi, ima li znakove bolesti. Ponašat ćemo se u potpunosti u skladu s pravilima struke i ono što ćemo vjerojatno morati napraviti je da nećemo zatvarati granice, osim ako se to ne dogovori na europskom nivou. Međutim, mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u Republiku Hrvatsku da bi u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati'', poručio je Beroš.