brutalna istina

Beroš: Dojam je da dolazi kataklizma. Gledamo Italiju i očekujemo takve brojke

15.03.2020 u 19:31

Bionic
Reading

Kao što se i očekivalo u Hrvatskoj je sve veći broj oboljelih od koronavirusa. Zadnja brojka 49. No virus se uvukao i u bolnički sustav, pa Nacionalni civilni stožer poduzima sve mjere kako nam se ne bi dogodio talijanski scenarij.

Više o kriznoj situaciji govorio je gost RTL-a Danas, ministar zdravstva Vili Beroš. A prvo na što se osvrnuo jest brojka zaraženih, je li ostala na 49 ili se u međuvremenu povećala.

"Nije porasla. Neki su testovi završeni i nema pozitivnih, a oko 11 ih je još u obradi", rekao je Beroš pa otkrio širi li se sad virus slobodno ili je još uvijek pod kontrolom:

"Čitavo vrijeme govorimo o strategiji obrane. Još uvijek nema jasno dokazanog slobodnog širenja virusa, a sad je ušao u zdravstveni sustav, što je očekivano jer je u zdravstvenom sustavu najveća koncentracija zaraženih. Dogodilo se to i u drugim državama. To nije neočekivano i na adekvatan način smo reagirali. Dobro je što se to dogodilo u ustanovi koja je bila namijenjena kao respiratorna obrana i dio je te naše treće faze borbe protiv virusa. To treba spomenuti jer dojam je da dolazi kataklizma i da će biti više novooboljelih. Brojke su neupitne. Gledamo Italiju i očekujemo takvu situaciju."

Što se situacije u KB Dubrava tiče, druge bolnice u Zagrebu obavit će prijam bolesnika iz nje. O tome su već obavješteni.

"Rekli smo da se ukida sav hladni program bolnica i rješavaju samo akutne probleme, zbog čega im se oslobađaju kapaciteti pa će lakše preuzeti pacijente iz KB Dubrava. Taj postupak je već u tijeku, a sad slijedi logistički dio, prijenos opreme. Nakon toga KB Dubrava postaje primarni respiratorni centar, a otvaramo i sekundarni centar za liječenje onih manje težih slučajeva. Tako ćemo zaštititi drugi dio populacije, koji boluje od drugih bolnica."

  • +12
Zagreb: Ministar Beroš potvrdio zarazu liječnika iz KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar navodi i da je ukupni kapacitet respiratora u bolnicama na oko 500. "Nećemo iskoristiti sve te brojeve, planiramo do 300 respiratora, što je preko svake mjere u ovom trenutku. Nadamo se da će ova epidemija ići kao u svakom trenutku kroz povijest, od vrhunca prema silaznoj fazi. U Kini se to upravo događa, očekujemo da će tako biti i u Hrvatskoj, ali smo spremni i na druge scenarije", kazao je Beroš pa se osvrnuo još jednom na slobodno širenje virusa i eventualni premali broj testova koji se provode:

"Govorimo nekoliko tjedana o tome da vjerujem struci. Ona govori o tome da je potreba kolika jest. Na to ukazuje ne samo hrvatska, već i svjetska javnost. Navodi se kad treba primijeniti određeni scenarij i tog se treba držati."

Naglasio je da nema potrebe govoriti o ustanovama koje će biti sekundarni i tercijarni centri jer će to prije svega biti lokacije. Isto tako, ponovio je nove mjere. "Preporučili smo starijima i najugroženijima da izbjegavaju kontakte s drugima i da ne izlaze van ako ne trebaju. Ali, treba znati da već šest tjedana odolijevamo infekciji, no izvjesno je da ulazimo u treću fazu i da smo za nju spremni."