ministar zdravstva

Beroš: 'Da smo zabranili Kolonu, moglo je doći do nekontroliranog dolaska puno ljudi'

13.11.2020 u 14:52

Bionic
Reading

S radom je danas započeo pozivni centar u Ministarstvu zdravstva za pružanje informacija onkološkim bolesnicima vezano uz osiguranje njihovog liječenja u bolničkim zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19, te svim ostalim pacijentima koji su imali zakazane termine u KB Dubrava

U razgovoru za N1 Vili Beroš, ministar zdravstva, kazao je da uče iz dana u dan i da je želja pomoći onkološkim, ali i svim pacijentima.

Ovo je ideja koja se rodila u našoj glavi, moramo poći od teze da pomognemo svima u potrebi.

Jutros je bilo preko 120 poziva, većina je usmjerena na KB Dubravu i odgode zahvata i terapijskih opcija u toj bolnici. Moramo sve upregnuti da im omogućimo nove termine i kontakt s liječnicima. Bolesnici pitaju i za druge probleme, ali moramo pomoći svima. Ta je bolnica srce našeg obrambenog sustava. Predivne sestre i liječnici i dalje će davati sve za bolesnike. Određena zbivanja su osobni interesi pa čak i diverzije, no to je iza nas, Vlada je to prepoznala, imenovala novo VIjeće, ali to je iza nas. Ne postoji sukob bivšeg ministra i mene. Gledam budućnost i da napravimo najbolje za najpotrebitije. Imamo još oko 400 slobodnih kreveta u Dubravi, nema preopterećenja sustava. Sami možemo najviše napraviti po tom pitanju', kazao je Beroš.

Govoreći o strategiji borbe protiv covida ministar je kazao: "Znam da Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom rezervnih kapaciteta za testiranje. Što se ljudstva tiče, nije problem regrutirati. Broj testiranja nije limitirajući faktor jer imamo i novi stroj u HZJZ-u koji može povećati broj testiranja."

Ako će trebati povećati kapacitete testiranja, povećat ćemo ih, naglasio je i dodao da zasad za to nema potrebe. Bolnica u Našicama postala je sekundarni covid centar, rekao je, a o promjenama u sustavu zdravstva je komentirao:

"Internim preraspodjelama i preraspodjelom proriteta treba doći do optimuma. Moramo kao u svijetu početi sagledavati sve procese u zdravstvu i evaluirati ih. Javni zdravstveni sustav je temelj našeg promišljanja i najbolje se vidi kolika je njegova važnost", naglasio je dodavši da se neće povećavati izdaci građana kao i da neće biti naglasak na privatnom zdravstvu: "Financijski problemi u zdravstvu su među glavnima, napravit ću plan, a i ovo je korak prema tome."

O održavanju Kolone sjećanja rekao je: "Kao i većinu drugih odluka donosi struka. Mislim da tu nema političke motiviranosti. Težimo balansu. Da smo zabranili Kolonu, moglo je doći do nekontroliranog dolaska velikog broja ljudi. Ako postavite prihvatljivi epidemiološki okvir, onda ste napravili sve što je u vašoj domeni.

Dodao je a je ovih dana ekstremno izložen pritiscima i najavama sloma zdravstvenog sustava.

'Možda se to i desi ako poraste broj zaraženih, ali sad smo jako daleko od toga. Ako za Vukovar ne bismo propisali mjere, mi bismo bili krivi za eventualno žarište, ali ako sve pripremimo, ne vidim razloga da se dogodi žarište. Nepromišljeno ponašanje može doprinijeti širenju bolesti, ali zato apeliram na osobnu odgovornost. Imali smo niz događaja i ranije koji su prošli bez većih problema. Ako poštujemo epidemiološki koncept, ne bi trebalo biti problema', mišljenja je ministar.

O mogućim strožim mjerama ministar je rekao: "Čekamo pogoršanje za koje ne želimo da se dogodi. Sad postoji naznaka da smo na platou uzlazne linije novozaraženih i na platou dnevnog broj novohospitaliziranih. Ako se stvari počnu mijenjati, promptno ćemo reagirati. Ako se pridržavamo sadašnjih mjera, to je i više nego dovoljno da se spriječi širenje zaraze."