počinje u nedjelju

Beroš: Cijepljenje će sigurno trajati dugo, najmanje do ljeta

23.12.2020 u 18:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o cjepivu i cijepljenju koje u Hrvatskoj počinje u nedjelju. 'Nećemo kao Britanci tražiti poznate osobe. Mi imamo svoju strategiju koja je također temeljena na određenoj marketinškoj strategiji. Mi ćemo pri procjeni misliti na starije sugrađane koji će sigurno biti cijepljeni među prvima', rekao je.

Na pitanje kako će ići cijepljenje, Beroš je u Dnevniku N1 rekao kako znaju sve detalje, ali zadržat će ih za sebe neposredno prije početka samog cijepljenja.

'Svakako će biti medijski popraćeno. Cijepljenje svakako predstavlja prekretnicu u borbi protiv koronavirusa. Neću reći da ćemo se vratiti u staro normalno, ali ćemo se vratiti u normalnije razdoblje. Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima', rekao je ministar.

Jedan od ciljeva kampanje cijepljenja, dodao je, jest doprijeti do onih koji su neodlučni. 

'Cijepljenje će sigurno trajati dugo, najmanje do ljeta. Imamo dovoljno vremena za razviti kampanju u punom smislu. Građani dolaze nešto kasnije na red i tada će biti potrebno pojačati kampanju', ističe. 

Video: Hrvoje Jelavic/Nel Pavletic/Vjeran Zganec Rogulja/Dubravka Petric/Ivica Galovic (Pixsell)

'Prema mojim spoznajama, rezultati prve ankete nisu bili dovoljno jasni. Treba imati na umu da je dosta liječnika i sestara preboljelo koronu, njih 10 tisuća, i s obzirom na to da oni imaju određeni imunitet, ne moraju se odmah cijepiti, mogu i odgođeno. I za građane vrijedi isto pravilo', rekao je.

'Stožer ni u jednom trenu nije pokazao paniku'

U vezi antigenskih testova rekao je da je struka u ovom trenu rekla kako je PCR zlatni standard i da pribrajati brze antigenske 'nije uputno'.

'Opterećenje zdravstvenog sustava je nešto manje i to dokazuje da je PCR testiranje ipak egzaktno. Kad je riječ o ukupnom broju, sam sam mišljenja da treba ubrajati i jedne i druge. Ali i ECDC i WHO tako ne smatraju', kazao je ministar.

'Mislim da niti u jednom trenutku Stožer nije pokazao paniku. Mi nismo imali druge mogućnosti, ako ćemo biti promišljeni, racionalni i stručni nego smanjiti mobilnost populacije', odgovorio je Beroš na pitanje o propusnicama.