sdp za izvanredne izbore

Bernardić: Zbog duboke upletenosti Plenkovića u aferu Agrokor tražimo raspuštanje Sabora

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić otvorio je saborsku raspravu u srijedu zahtjevom za raspuštanjem Sabora i raspisivanjem izvanrednih izbora

Razloge za raspuštanje Sabora Bernardić vidi u aferi Agrokor, odnosno 'dubokoj upletenosti' premijera Andreja Plenkovića u izvlačenje više od 500 milijuna kuna za savjetničke usluge.

'U ponedjeljak je postalo jasno da je predsjednik Vlade HDZ-a i HNS-a duboko upleten u aferu Agrokor, točnije u izvlačenje više od 500 milijuna kuna za savjetničke usluge. Plenković je sve znao, to potvrđuje sadržaj mailova. Poručujem da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena, banaliziranja, skretanja s teme. Političku odgovornost predsjednika Vlade ne očekujem, jer je nema, ali se pitam gdje je nestala politička odgovornost svih vas koji ste glasali za Martinu Dalić prilikom glasanja o njenom opozivu', govorio je Bernardić

Podsjetio na izvještaj Vijeća Europe koji govori da u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, da jača nacionalizam u obliku veličanja ustaštva.

'Nadalje, u tom istom izvještaju eksplicitno piše da ova Vlada ne čini ništa da to spriječi. I zamislite apsurda, tu istu Vladu podržavaju predstavnici manjina koji se po ovom izvještaju smatraju ugroženima što znači da ti isti predstavnici manjina podržavaju nasilje nad članovima njihove manjinske zajednice te širenje ustaštva i mržnje. Evidentan je kaos koji je nastao u državi zbog nesposobnosti ove Vlade. Državom su zavladali nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja. Protiv svih onih koji su drugi i drugačiji po vjerskom, nacionalnom ili bilo kojem drugom opredjeljenju', rekao je Bernardić.

Svoje izlaganje zaključio je pozivom na raspuštanje Sabora.

'Hrvatska se nalazi u izvanrednom stanju i stoga SDP šalje u proceduru zahtjev za raspuštanjem Sabora i raspisivanjem izbora', rekao je Bernardić.

  • +51
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Mi imamo Vladu koja je zadržala dah u nadi da u javnost neće procuriti još kakva poruka, Vladu koja se boji vlastite smjene i svu energiju ulaže u očuvanje vlastitih fotelja', kazao je Mostov Nikola Grmoja. Dodao je da svjedočimo očajničkim naporima da svi marifetluci u Agrokoru i drugdje budu pometeni pod tepih. 'Doista, kolege, ponašate se kao pravi Borg, kolektiv koji ne misli, ne pita, ne preispituje, a bitna je volja samo jednog čovjeka. Dokle tako? Vrijeme je isteklo. Stabilizacija nije uspjela', rekao je Grmoja.

Stanku je zatražila i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš koja je podsjetila kako je svojedobno pitala Plenkovića je li zadovoljan u kojem smjeru ide zemlja. 'On je onako, kako zna sve umrtviti, obajsnio koliko je zadovoljan. Sada ide pitanje premijeru - kuda mi to idemo i do kuda ćete nas dovesti', kazala je Mrak Taritaš.

Priliku koju je premijer dobio je upropastio, poručila je Mrak Taritaš. 'Grupi Borg omogućio se agitprop', kazala je.

  • +24
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o izvješću pravobraniteljice za djecu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ovo što se dogodilo ovih dana je sramota', poručio je šef HSS-a Krešo Beljak. 'Dogodilo se ono na što upozoravamo od početka, dogodila se pljačka uz znanje samog vrha država, a to je premijer. Plenković je najgore što se HDZ-u dogodilo u zadnjih 27 godina, a bila je velika konkurencija. Bilo je mnogih u HDZ-u koju su ovu državu oštetiti više nego Turci i četnici. Vi ste sekta, više vas neću ni nazivati strankom', poručio je HDZ-u, dodavši da će radije glasati protiv HDZ-a u nadi da se više nikada neće pojaviti.

'Imamo vladu koja se zna nositi problemim. ali imamo oporbu koja je i sama sudjelovala u pisanju lex Agrokora, imamo oporbu čiji šef zaziva zatvor bez suđenja', odgovorio je HDZ-ov Branko Bačić. 'dobro je da Hrvatska ima ovakvu vladu', kazao je.