burna sjednica glavnog odbora

Iscurila imena s kojima SDP ide u utrku, Ranko Ostojić i Mišo Krstičević nezadovoljni odbili biti na listama

13.06.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je na sjednici stranačkog Glavnog odbora izrazio uvjerenje da će zajedno s partnerima iz Restart koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima osvojiti dovoljan broj mandata za sastavljanje čvrste i stabilne Vlade.

"Danas je vrlo bitan dan za SDP na putu do konačne pobjede na ovim izborima i siguran sam da ćemo nakon današnjeg dana biti još korak bliže jer imamo najkvalitetnije ljude, što smo pokazali na europskim i predsjedničkim izborima", istaknuo je Bernardić u uvodnom govoru na sjednici na kojoj se trebaju definirati liste za izbore.

Što će Restart koalicija prvo učiniti na vlasti

Naš je motiv da građani sutra žive bolje, dodao je, a svima koji će ih pokušati spriječiti na tom putu poručio je - nećete uspjeti. Samo zajedno možemo uspjeti kao što smo uspjeli na europskim i predsjedničkim izborima, na valu zajedništva, kvalitetnih ideja, programa, vjere i vizije da naša zemlja zaslužuje bolje, kazao je.

“Tako će biti i na ovim izborima. Budite uvjereni da će SDP zajedno sa svojim koalicijskim partnerima imati dovoljan broj mandata za sastavljanje čvrste i stabilne Vlade. Danas sam siguran u pobjedu više nego ikad”, poručio je.

Danas Hrvatskoj treba poštena, odgovorna i transparentna vlast koja ima plan i strategiju suočavanja s krizom i jasnu viziju budućnosti. Hrvatska u zadnje četiri godine nije napravila ni jednu reformu i na začelju je EU-a po svim kriterijima, a može i zaslužuje bolje, istaknuo je lider Restart koalicije.

Najavio je da će Restart koalicija u prvom tjednu svoje vlasti produljiti mjeru za očuvanje radnih mjesta donošenjem Zakona o skraćenom radnom vremenu, zakon o moratoriju na otplatu kredita i obveza po leasingu, donijeti odluku o direktnom HBOR-ovom i HAMAG-ovom kreditiranju malih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova, set mjera za najugroženije građane i zakon o obnovi Zagreba.

Naveo je i pet prioriteta svoje Vlade - oporavak i ponovni rast gospodarstva, rast zaposlenosti, plaća i mirovina, beskompromisnu borbu protiv korupcije, sveobuhvatnu digitalnu transformaciju sustava, reformu državne i lokalne samouprave te reformu zdravstvenog sustava.

"Naš cilj je progresivna, moderna i uspješna Hrvatska. Na ovim izborima građani biraju žele li Hrvatsku bez korupcije, siromaštva i nepravde ili žele povratak na staro. Odlučuju žele li Hrvatsku bez diskriminacije koja će omogućiti svima, a ne samo nekima šansu za uspjeh", naglasio je.

Utvrđivanje izbornih lista zadnja je točka dnevnog Glavnog odbora, i šef stranke ih do zadnjeg trenutka čuva u najužem krugu ljudi jer se očekuje nezadovoljstvo dijela stranke.

  • +16
Zagreb: Održan glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Odustali Krstičević i Ostojić

Neslužbeno se doznaje da će umjesto Domagoja Hajdukovića listu u 4. izbornoj jedinici predvoditi Sabina Glasovac. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, unatoč dosadašnjoj praksi, bit će tek na šestom mjestu u 1. izbornoj jedinici, a iza njega sedma Mirela Holy. Na 14. mjestu bit će Ivo Josipović.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel bit će na 13. mjestu u 8. izbornoj jedinici, a ista sudbina čeka i Bernardićeve oponente poput Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića i Mihaela Zmajlovića, koji će preferencijalnim glasovima s 14. mjesta pokušati izboriti još jedan saborski mandat. Na zadnjom mjestu je i čelnik vukovarskog SDP-a Željko Sabo u 5. izbornoj jedinici.

U šestoj izbornoj jedinici gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček je na sedmom mjestu.

Jošku Klisoviću, kojeg se spominje i kao eventualnog budućeg šefa diplomacije u slučaju pobjede, ponuđeno je 9. mjesto u 3. izbornoj jedinici.

Predvodnik tzv. neretvanske skupine, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, završio je na devetom mjestu u 10. izbornoj jedinici, što se smatra mjestom s kojeg se ne ulazi u Sabor, ali je na sjednici odustao od izlaska na izbore.

Na sedmom mjestu u 9. izbornoj jedinici zahvalio je i Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku u ovom mandatu, koji u idućem sazivu više neće biti zastupnik.

Na listu je odbio i predsjednik šibensko-kninskog SDPa Joško Šupe.