SMANJENJE POREZA ZA SVE

Bernardić u Splitu stao u obranu štekata: Vlada dijeli ugostitelje na one koji služe hranu i piće

10.08.2019 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik SDP- a Davor Bernardić u subotu je iz Splita pozvao pozvao vladajuće da smanje PDV na ugostiteljstvo, kritizirajući ih što još uvijek nema strategije za turizam te poručio splitskoj Gradskoj upravi da ne izmještaju štekate jer će mnogi ostati bez posla.

Bernardić je ocijenio i da je ova turistička sezona podbacila.

"Nažalost, svjedočimo da su turistički pokazatelji za ovu godinu lošiji nego prošle godine, trend je u padu, i pravo je pitanje što Vlada radi da bi nadoknadila nedostatak prihoda koji će sasvim sigurno pogoditi državni proračun. Očito je da strategije nema, a namet, pogotovo za ugostitelje, je još uvijek najviši u Europi i to na razini od 25 posto", istaknuo je predsjednik SDP-a i podsjetio da Italija, Španjolska, Portugal i Francuska imaju porez na ugostiteljstvo od 10 do maksimalnih 13 posto kao i da mediteranska konkurencija svakim danom sve više jača.

"Jedini naš zadatak je da pomognemo turizmu kroz smanjenje PDV-a", poručio je.

"Zadnjom poreznom reformom ugostitelji su diskriminirani na one koji prodaju hranu i one koje poslužuju piće, a na taj način su stavljeni u neravnopravni položaj. Mi ćemo i dalje inzistirati da se PDV na ugostiteljstvo mora spustiti na 13 posto", poručio je Bernardić.

Namjeru splitske Gradske uprave da smanji broj štekata (ljetnih terasa) ocijenio je brzopletom i štetnom.

"Ova odluka je prvo brzopleta, a onda i štetna, jer se ugostiteljima otima kruh iz usta. SDP je za red, ali red koji neće ugroziti turističku perspektivu Gradu Splitu“, rekao je.

Bernardić je poručio vladajućima da Hrvatska i turizam ne smiju čekati jer će se podbačaj turističke sezone reflektirati na sve gospodarske grane u zemlji, pa i na održivost državnog proračuna.

  • +3
Split: Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Rivi Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Zamoljen da komentira odgovor predsjednice na zahtjev Mosta nezavisnih lista da se raspiše izvanredna sjednica Hrvatskog sabora, Bernardić je rekao da je na taj način predsjednica prebacila odgovornost na Ustavni sud.

Predsjednica Hrvatske, ukoliko ocijeni da je Ustav prekršen, što misli opozicija, ima pravo zaštititi Ustav i Republiku Hrvatsku, te sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Za to joj ne treba mišljenje Ustavnog suda, dodao je Bernardić.

Novinari su Bernardića pitali i za komentar HDZ- ovog protivljenja uzgoju i liberalizaciji tržišta konoplje na što je on odgovorio kako je ta stranka prije dva mjeseca legalizirala korištenje konoplje, te da su prvi došli s tom inicijativom. Dodao je da je sada red da se napravi korak dalje jer, osim primjene u medicinske svrhe, SDP želi konoplju primjenjivati u ostalih 25 tisuća proizvoda među kojima je građevinski, turistički i farmaceutski sektor jer su to sve prilike za rast domaćeg gospodarstva, rast bruto društvenog proizvoda i nova radna mjesta.

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur je istaknuo da je u Splitu industrija uništena i da je turizam ostala jedina vitalna grana u gradu.

"Mi smo za uvođenje reda i održivi razvoj turizma. Ono što gradonačelnik radi od početka svog mandata je pokušaj uništenja jedine preostale vitalne grane u Splitu što je turizam. Sve što radi radi sa zakašnjenjem, kao primjerice strategiju razvoja Grada Splita, odluku o komunalnom redu i plan upravljanja starom gradskom jezgrom. Ne samo što gradonačelnik kasni, nego nakon toga radi loše i bez kriterij“, rekao je Kotur.

"Imamo Oparu, Keruma i Škorića. U tom trokutu se događa proces donošenja odluka. Opara igra ulogu dobrog, Kerum lošeg policajca, a onda sve to Škorić pomiri na odgovarajući način. Splitom se upravlja stihijski kao što se upravlja stihijski kada je u pitanju Marjan, Promet i prometno rješenje u gradu, a nažalost zbog toga trpe građani Splita", zaključio je Kotur.