posjet sisku

Bernardić: Predsjednikova izjava je simbolična gesta neutralnosti

22.05.2020 u 18:12

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a i čelnik koalicije Restart Davor Bernardić u petak je u Sisku rekao kako je ta koalicija nakon parlamentarnih izbora spremna preuzeti odgovornost za Hrvatsku, a za izjavu predsjednika Zorana Milanovića da neće izaći na izbore, da je to simbolična gesta neutralnosti

Na konferenciji za novinare Bernardić se osvrnuo na političku situaciju u Sisku, istaknuvši kako gradonačelnica Kristina Ikić Baniček čini čuda bez ikakve potpore države.

"Ne samo da država nije provela nužne reforme, nego nije gradu ustupila ni prostor bivše željezare za tehnološki inkubator", rekao je Bernardić. No. kako je dodao, u gradu je ipak mnogo učinjeno, izgrađena je Ledena dvorana, bazen, uređena Holandska kuća, pješačka zona i ostvareno niz drugih projekata, koji Sisak vraćaju u život.

Bernardić je  rekao da u Sisačko-moslavačkoj županiji postoje naselja bez vodovoda, kanalizacije, interneta, što se ne smije događati. Zato će nova vlada, nakon 5. srpnja, zajedno s našom Restart koalicijom, biti vlada svih građana i pomagati najnerazvijenije dijelove zemlje, kao što je i Sisačko-moslavačka županija.  

Ponovio je tvrdnju da je u mandatu dosadašnje Vlade Hrvatsku napustilo 150.000 osoba.

"Roditelji svoju djecu gledaju u inozemstvu, bez namjere da se vrate. Mi ćemo osigurati novi početak u svim segmentima društva i ravnomjernim odnosom prema svakom dijelu Hrvatske, uz poticanje kreativnih industrija, razvoj poljoprivrede, poticanje izvoza i rasterećenje troškova rada, kako bi plaće mogle rasti", rekao je Bernardić.

Dodao je kako su predlagali zaštitni dodatak za umirovljenike od 750 kuna mjesečno što Vlada nije prihvatila te istaknuo kako će  donijeti zakon o obnovi grada Zagreba i čitav niz mjera za obnovu proizvodnje i nova radna mjesta. "Vratit ćemo Hrvatsku u budućnost", rekao je Bernardić.

Komentirajući izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića kako nakon izbora neće biti parade na Pantovčaku i pojedinačnog primanja zastupnika, Bernardić je ocijenio da je riječ o odgovornoj poruci, da se predsjednik drži Ustava.

Za Milanovićevu izjavu kako neće izaći na izbore rekao je da je to simbolična gesta neutralnosti, ali kako  je "bitno da građani u što većem broju izađu na izbore i da se očituju o onome što smo zadnje četiri godine gledali u Hrvatskoj, a to je neviđena politička korupcija i neprovođenje reformi".

Najavio je kako će Restart koalicija liste predati u zakonskom roku. Upitan hoće li  na listama biti i suspendiranih članova SDP-a, odgovorio je kako će se na listama naći svi ljudi SDP-a koji su spremni raditi u interesu građana, te povesti Hrvatsku u budućnost.

Na kraju je istaknuo da do 5. srpnja više neće komentirati premijera Plenkovića, a nakon tog datuma za to više neće biti ni potrebe.

Kako je rekao SDP-ov koordinator za 6. izbornu jedinicu, Davorko Vidović,  Bernardić je danas bio u Velikoj Gorici i Petrinji, a nakon Siska  otišao  je u Kutinu i Križ. Istaknuo je kako je riječ o izbornoj jedinici od Novog Zagreba, i Velike Gorice do Dvora i Novske, koja obuhvaća najrazvijeniji i najsiromašniji i zapušteni dio Hrvatske.

"To je prva županija po broju iseljenih osoba u zemlji, gdje je više umirovljenika od zaposlenih, što ukazuje na hitnost zajedničke akcije države i lokalne zajednice, te angažiranje svih razvojnih potencijala. Sisak se pomalo budi i izlazi iz recesije. Naša buduća Vlade će imati veliku obvezu i odgovornost za ovaj kraj", zaključio je Vidović.

U društvu sisačke gradonačelnice Ikić Baniček, te predsjednika Županijske organizacije SDP-a Nikole Domitrovića, Davor Bernardić je  danas u Sisku obišao i razgledao postav industrijske baštine u Holandskoj kući.