TRAŽI JOŠ VEĆU MINIMALNU PLAĆU

Bernardić o povećanju minimalca: Plenković pere savjest

30.11.2018 u 12:56

Bionic
Reading

SDP će nakon što su odbijeni njihovi amandmani na Zakon o udomiteljstvu, isti poslati na ocjenu ustavnosti, ali i predložiti svoje zakone kako bi se zaustavila diskriminacija, rečeno je na press konferenciji te stranke u Saboru

'Očita je diskriminacija prema spolnoj orijentaciji i Zakon o udmomiteljstvu će pasti na Ustavnom sudu, a ako ne tamo onda na Europskom sudu za ljudska prava', poručio je na press konferenciji predsjednik SDP-a Davor Bernardić, osvrnuvši se jučerašnju raspravu o tome zakonu.

Sada je jasno, dodao je, da su protiv udomljvanja u slučaju životih partnera HDZ, Plenković i njegova vlada. 'Ali diskiminirajući stav imali su i Most i Živi zid, koji se konačno deklarirao kao stranka desnice', poručio je Bernardić.

'Očito u Hrvatskoj šaljemo poruku da smo zemlja koja po raznim osnovama diskriminira', kazao je Bernardić.

SDP-ova Marija Alfirev najavila je da će SDP kako bi se ispravila diskriminacija ići sa svojim zakonima. 'Samac homoseksualac prema ovom zakonu može biti udomitelj, ali homoseksualac u životnom partnerstvu ne može biti', napomenula je Alfirev.

Bernardić je osvrnuo i na SDP-ovu interpelaciju o korištenju pozdrava 'Za dom spremni', o kojoj se jučer raspravljalo godinu dana nakon što je ona predana u proceduru. 'Tragično je bilo gledati neke zastupnike kojima je normalno da se koristi pozdrav Za dom spremni. Pupovcu i Kajtaziji postavljam pitanje kakav je osjećaj biti dio vladajućih koji odobravaju povremenu upotrebu Za dom spremni', kazao je Bernardić.

  • +51
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Komentirao je i najnovije povećanje minimalne plaće. 'Plenković pere savjest jer su poreznom reformom povećali plaće samo za 15 tisuća najbogatijih i sebi. Zato su kao malu kompenzacijsku mjeru donijeli odluku o minimalnom povećanju minimalne plaće', rekao je Bernardić.

SDP, dodao je, smatra da minimalna plaća ne može biti manja od četiri tisuće kuna.'Vladino povećanje su mrvice mrvica sa stola', reko je šef SDP-a.

Što se tiče jučerašnjeg priopćenja predsjednice o aferi SMS, kazao je da ga ne zanimaju pisma predsjednice nego da institucije rade svoj posao.

Osvrnuo se i na činjenicu da je SDP-ovom potpredsjedniku i primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini pao proračun. 'Očito je na sceni pokušaj da se kroz razno-razne načine pokuša sruštiti SDP-ova vlast', kazao je.

Upitan hoće li u slučaju Zakon o udomiteljstvu, taj zakon poslati na ocjenu ustavnosti, poručio je: Poduzet ćemo sve pravne korake kako nitko ne bi bio diskriminiran'.