SUKOB MINISTRA I POVJERENSTVA

Bernardić o HDZ-ovu letu za Helsinki: Brzo ćemo vidjeti radi li se o novim igricama

20.11.2018 u 15:14

Bionic
Reading

Nakon što je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević žestoko kritizirao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na novi sukob osvrnuo se i šef SDP-a Davor Bernardić

'Vrlo brzo ćemo vidjeti radi li se o novim igricama ili pritisku na Povjerenstvo', kazao je Bernardić na press konferenciji, na kojoj je još jednom zatražio povećanje plaća za službenike.

Podsjetimo, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak u kojem će propitivati putovanje izaslanstva HDZ-a na kongres EPP-a u Helsinkiju 7. studenog zrakoplovom Vlade, oglasio se i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. 'U pravničkim krugovima u Republici Hrvatskoj postoji određena zabrinutost zbog kvaliteta odluka koje donosi Povjerenstvo. Naime, evo, svjedoci smo da Upravni sud učestalo poništava te odluke. Imali smo nedavno takav slučaj i u Ministarstvu uprave. Dakle to zaista zabrinjava i da se zaista naslutiti da se to povjerenstvo, koje bi trebalo biti nepolitično, koje bi trebalo biti neovisno, polako stavlja u funkciju politike, što vidimo i po slučaju bivše predsjednice Dalije Orešković, a ne bih htio da se takvim primjerom povedu i svi drugi članovi i članice Povjerenstva', rekao je ministar Kuščević.

Zbog novog sukoba, na pitanje novinara, oglasio se i Bernardić ustvrdivši da je i imenovanje šefice Povjerenstva Nataše Novaković plod dogovora HDZ-a i HNS-a. Ponovio je kako je za smjenu prethodne predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković zaslužan Andrej Plenković. 'Je li i sada riječ o igricama, vidjet će se već na odluci Povjerenstva o Plenkoviću i Mariću u aferi Hotmail i Borg', kazao je Bernardić.

Upitan je li Vlada trebala izvijestiti da će se u Marakešu prihvatiti i Globalni kompakt o izbjeglicama, Bernardić poručuje: 'Zadatak svake vlade je da izvijesti javnost. Hrvatska je postala korzo za migrante', rekao je Bernardić, dodavši kako je SDP-ova vlada bila primjer toga kako se rješava pitanje migranata.

Naime, osim tzv. Marakeškog sporazuma, koji je izazvao prijepore u javnosti, trebao bi se usvojiti još jedan dokument - Globalni kompakt o izbjeglicama. Za njega se do sada nije javno znalo, a riječ je o dugoročnom planu za rješavanje problema ljudi koji bježe iz ratnih područja. Plan predviđa registraciju i razmještaj izbjeglica te njihovo zbrinjavanje, edukaciju i zapošljavanje.

Bernardić je progovorio i o SDP-u. Naime, nakon nedavnog sukoba na Glavnom odboru, kada je zatražena njegova ostavka, još uvijek nije sazvano Predsjedništvo stranke, koje se u pravilu sastaje svaki drugi tjedan. Upitan kada će ga sazvati, šef SDP-a je rekao: 'Sljedeći tjedan moramo izabrati svog predstavnika u europskim socijalistima.'

Bernardić je sazvao press konferenciju kako bi se osvrnuo na porezne zakone, o kojima će Sabor sutra glasati. 'Porezna reforma je prodavanje magle i čista obmana', rekao je Bernardić. Napomenuo je da ona neće donijeti veće plaće svim građanima nego će plaća rasti samo najbogatijima i Andreju Plenkoviću. Poručio je kako će SDP biti protiv porezne reforme koja donosi i udar na privatne iznajmljivače uvođenjem pet puta većeg paušalnog poreza. 'Pozivamo Vladu da do sutrašnjeg glasanja uvaži zahtjeve sindikata i oporbe te da odustane od smanjenja opće stope PDV-a i tih dvije milijarde usmjeri u rast plaća u Hrvatskoj', zaključio je Bernardić.