ZAJEDNIČKI RAD

Bernardić neočekivano dao ruku Petrovu

02.12.2016 u 13:12

Bionic
Reading

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, istaknuo je kako je strateški cilj Hrvatske decentralizacija, te da je reforma lokalne samouprave u režiji vladajućih tek prividna. Stoga je predložio Boži Petrovu da zajedno rade na decentralizaciji Hrvatske


Bernardić pojačan SDP-ovim županima, gradonačelnici i načelnici održao je konferenciju za medije na temu utjecaja porezne reforme na lokalnu samoupravu, prenosi N1.

'Ova Krampus porezna reforma šiba one najslabije. Osim što udara po mladima, znanstvenicima, kulturnjacima, ugostiteljima i onima koji imaju najmanje plaće, na red su došle općine i gradovi. Ona direktno uzima bez kompenzacijskih mjera 2 milijarde kuna općinama, gradovima i županijama, s kompenzacijskim mjerama uzima nešto manje od milijardu kuna. Kompenzacijske mjere nisu jasne i transparentne. Postoji mogućnost da budu diskrecijske, što ostavlja prostor da se ne kompenzira onaj dio koji lokalna samouprava gubi. To znači skuplje režije, skuplje vrtiće, manje za tople obroke u školama, manje za stipendije. To nas kao socijaldemokrate zabrinjava', rekao je novoizabrani šef SDP-a.


Bernardić je predsjedniku hrvatskog Sabora predložio da zajedno rade na reformi jedinica lokalne samouprave i decentralizaciji zemlje.

'Kada je Božo Petrov u svom nastupnom govoru u Saboru izjavio kako će se zalagati da povjerenje građana vrati u institucije i za provođenje reformi, mi se zalažemo za provođenje stvarne, a ne prividne reforme. Pozivam Petrova da zajedno sjednemo i nađemo rješenje za reformu lokalne samouprave. On ima iskustvo vođenja svoga grada. Hrvatska će biti jaka onoliko koliko su jaki naši gradovi i općine. To je strateški cilj nas kao socijaldemokrata', kazao je Bernardić.


Video: Sanjin Strukić / PIXSELL

Zbog izostanka reakcije kritizirao je Udrugu gradova.

'Udruga gradova po ovom pitanju pala je na testu. Naša odgovornost kao socijaldemokrata je da reagiramo i najavimo osnivanje koordinacije župana, načelnika i gradonačelnika i da sva pitanja iz područja lokalne samouprave budu razmatrana, provjerena i točna. Sve u cilju zaštite ljudi koji tamo žive', naglasio je Bernardić.

Napomenuo je kako reforma nije napravljena u suradnju s lokalnom upravama i najavio da će na prijedloge imati amandmane.

'S konkretnim prijedlozima i rješenjima idemo prema Vladi. Cilj nam je pokrenuti jednu širu raspravu', zaključio je Bernardić.