'JEFTINI POPULIZAM JE NAJSKUPLJI'

SDP predstavio rješenje za blokirane, Bernardić citirao Ivicu Račana

24.04.2018 u 10:12

Bionic
Reading

SDP je na press konferenciji u središnjici stranke na Iblerovom trgu predstavio svoja rješenja za blokirane. O tome su govorili šef SDP-a Davor Bernardić i potpredsjednik stranke Peđa Grbin

'U Hrvatskoj godinama postoji problem ovrha i blokiranih koji je posljedica neimaštine i nejednakosti . Kao što smo ukinuli javne ovršitelje, kao što smanjili zatezne kamate i otpisali dugove, kao što smo riješili problem švicarca i ukinuli pravo vjerovnicima na naplatu, tako i sada nudimo rješenje. Cilj je blokirane riješiti dužničkog ropstva i zaustaviti kamatarenje', poručio je Bernardić.

Bernardić je rekao da SDP predlaže pravedan i brz sustav naplate i ukidanje kamatarenja građana te velikih i nepotrebnih troškova naplate duga. 'Treba se provesti skraćeni postupak osobne nagodbe koji mora olakšati, ubrzati pojeftiniti postupak za dužnika', rekao je Bernardić i rekao da će se glavnica plaćati paralelno s kamatama, o čemu je tportal pisao prije gotovo dva mjeseca.

'Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam. Populizam je uvijek najskuplji za građane, njega plaćaju iz vlastitog džepa', citirao je Bernardić riječi Ivice Račana.

SDP-ov Peđa Grbin predstavio je njihovo rješenje za blokirane, koje između ostalih uvodi u e-ovrhe.

Dva su problema, već blokirani građani i sustav koji generira blokade, kazao je Peđa Grbin. 'Smatramo da treba uvesti obvezan postupak nagodbe u situacijama kad dužnik nema imovine i kad duguje manje od 10 tisuća kuna na period duži od godina dana. Postupak bi se otvorio i krenuo bi period provjeravanja od dvije godine - u kojemu se dug pokuša naplatiti. Ako do naplate ne dođe, postupak obvezne nagodbe završava i dužnik se oslobađa svih dugova', kazao je Grbin.

Ukoliko se radi o izrazito siromašnim građanima, starim i bolesnima - povjerenstvo koje bi odlučivalo o nagodbi može i skratiti period provjeravanja. 'Nema razloga da se građane maltretira, ako se ranije utvrdi da dug ne može biti naplaćen', dodao je Grbin.

Kao najvažniju stvar Grbin je naveo da 'u slučajevima obvezne nagodbe - troškovi moraju pasti na teret proračuna.'

'Država mora podmetnuti leđa za prješavanje poblema koje je u velikom dijelu sama generirala', dodao je.

Ovisno o nagodbi i imovini dužnika - troškovi moraju biti paušalni i u razredima. Također i vjerovnike treba potaknuti da aktivno sudjeluju - poreznom politikom omogućiti da vjerovnik može otpisati dugovanje, i za to neće plaćati porez. Grbin je još kazao kako ovršni postupak treba razdvojiti na dva dijela (opći i postupak za potrošačke obveze) - kako bi se zustavio sustav koji generira nove blokirane. 'Ne može se jednako tretirati dužnik koji je počinio kazneno djelo i dužnik koji zbog neimaštine nije mogao platiti režije', kazao je Grbin.

Blokirani se često žale da nije pomogla ni Vlada Zorana Milanovića sa svojim rješenjem. 'Sasvim sigurno mnogi ovih dana se bave dojmom kao da rješavaju problem blokiranih, a nisu ponudili konkretno rješenje. SDP je prvi ponudio rješenje', kazao je Bernardić na pitanje novinara.

Upitan kako misli riješiti problem dužničkog ropstva iz oporbe, Bernardić je ponovio da je SDP jedini ponudio konkretno rješenje.

Davor Bernardić i Peđa Grbin o problemu blokiranih Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Novinare je zanimalo i kakvaje sudbina Davorka Vidovića, koji je 2015. pristao biti u Vladi koja je sastavljala Kolinda Grbar-Kitarović, iako je tada na vlasti bila Vlada Zorana Milanovića.

'Sami ste odgovorili, fantomska vlada, čista spekulacija, i to za mene predstavlja preklanjski snijeg. Vidović je politički tajnik i tako će ostati', rekao je Bernardić.

Komentirao je i stav austrijskih europarlamentarca koji traže da se ukine obljetnica Bleiburga. 'Mi u SDP-u odajemo pijetet svim žrtvama i svim civilima. Ali oni koji koriste stradanje žrtve kako bi veličali poražene ideologije prošlosti nam je neprihvatljivo', kazao je Bernardić.

Oglasio se i o Pelješkom mostu. 'Pelješki most debelo kasni u izgradnji, tamo se ne nalazi nijedan bager, SDP-ova vlada je započela izgradnju Pelješkog mosta. Dok se ne izgradi Pelješki most nema ulaska u Schengen', dodao je.

'Što se tiče pozdava ZDS o tome smo sve rekli. Taj pozdrav je neprihvatljiv i nije prihvatljiva povremena upotreba. Moramo postati dio Europe koja je antifašizam ugradila u svoje temelje i Hrvatska je ugradila u svoj Ustav', komentirao je Bernardić.

'Arbitražni postupak sa Slovenijom je duboko kontaminiran. Arbitraža za Hrvatsku nije obvezujuća, ali činjenica je da postoji. Dvije države moraju riješiti probleme dijalogom, zajednički i bilateralno. Došlo je vrijeme da se taj problem rješava. Nije realno da se to rješava dok je predizborna kampanja u Sloveniji', kazao je Bernardić.