KLJUČNI ZADATAK

Bernardić: Hitan zakon o obnovi, 20 posto troškova snosit će građani

16.06.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Čelnik Restart koalicije Davor Bernardić i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručili su u utorak da će, ako uspiju formirati vladu nakon izbora, po hitnom postupku donijeti zakon o obnovi Zagreba, po kojemu će građani snositi 20 posto troškova obnove

"Poruka je naše koalicije da će 80 posto sredstava za ulaganje u porušene kuće i strukturna ojačanja višestambenih zgrada biti refundirana - 50 posto će biti trošak države, 30 posto Grada Zagreba i 20 posto na trošak vlasnika”, poručio je Maras u Čučerju, nakon obilaska podsljemenske zone koja je pretrpjela velike štete u potresu 22. ožujka.

Istaknuo je kako je od potresa prošlo tri mjeseca, a još nema "ničeg čvrstog od Vlade ili gradskih vlasti", a po pitanju sanacije ne radi se ništa.

  • +14
Zagreb mjesec dana nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Bernardić je najavio da će jedan od ključnih zadataka nove vlade nakon 5. srpnja biti donošenje zakona o obnovi Zagreba, kako bi ljudima omogućili da se vrate u domove, spriječili manipulacije i špekulacije s nekretninama, pokrenuli građevinski sektor i obnovili Zagreb.

"Jedan od prvih zakona na novoj vladi bit će zakon o obnovi Zagreba, po hitnom postupku ćemo ga uputiti u Hrvatski sabor i u prvom tjednu zasjedanja izglasati", ustvrdio je Bernardić.

Ocijenio je kako je HDZ-ova vlast "pobjegla na izbore" jer je na taj način pobjegla od odgovornosti, što će ostati zapamćeno kao pečat na kraju njihova mandata.

Maras je rekao da će novi zakon osigurati i društvene stanove, koji su u vlasništvu Grada Zagreba i države.

"Grad i država imaju po 5000 društenih stanova, a 20 posto njih riješilo bi sve potrebe ljudi koji trebaju krov nad glavom dok se njihovi objekti ne obnove", poručio je Maras obećavši da će za SDP-ovu vladu i Hrvatski sabor ovo biti radno ljetno.