SEKULARNA DRŽAVA

Bernardić: Crkva ne smije pisati zakone, a pogotovo ne Zakon o pobačaju

26.03.2018 u 19:56

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je kazao da je izbacivanje bivšeg ministra i saborskog zastupnika Miranda Mrsića iz stranke bilo neminovno.

U Razgovoru za HRT Bernardić je naglasio da je Mirando Mrsić isključio sam sebe iz SDP-a jer je postupio suprotno odlukama tijela stranke.

Bernardić je kazao da je odluka o isključenju Mrsića, koji je već prije imao opomenu pred isključenje, bila jedina moguća kako bi se zaštitila stranka.

'Nitko nije iznad stranke i jednom kad se donese odluka svaki je pojedinac mora poštivati', poručio je Bernardić. Odbacio je kritike da ne kontrolira stranku.

Šef SDP-a je kazao da su u subotu na konvenciji imali nova imenovanja koja imaju za cilj jači i bolji SDP, a jedno od njih je i imenovanje, doajena socijaldemokracije, kako ga je titulirao, Davorka Vidovića politički tajnikom stranke.

Odgovarajući na pitanje o Istanbulskoj konvenciji Bernardić je kazao da nikad nitko nije rekao da SDP neće glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

'Moram demantirati te zlonamjerne spekulacije', poručio je.

Objasnio je da oni kao ozbiljna opozicija imaju odgovornost ne dopustiti vladajućima da ne falsificiraju Istanbulsku konvenciju. Bezvrijedna interpretativna izjava ne mijenja bit konvencije i to mu je najvažnije.

  • +8
Sjednica Predsjedništva SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Oni se sada pokušavaju oprati, vidite današnji pokušaj ministra Milana Kujundžića da se dodvori Crkvi, čije su povjerenje upravo zbog Istanbulske konvencije izgubili, pa sada najavljuje da će Crkvu uključiti u pisanje zakona o pobačaju. To je nedopustivo! Hrvatska je sekularna država i ne smijemo dopustiti da Crkva piše bilo koji zakon, a pogotovo zakon o pobačaju', naglasio je Bernardić.

Govoreći o protjerivanju ruskog diplomata Bernardić je kazao da je opet pokazala da nemamo usklađenu vanjsku politiku i da svi vide da nema koordinacije između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenovića. SDP-ovac smatra da je odluka o protjerivanju ruskog diplomata donesena van Hrvatske-

'Briselski đak Andrej Plenković je otišao po domaći zadatak u Bruxelles.