WALL STREET

Bernanke održao nadu u poticajne mjere, cijene porasle

01.09.2012 u 18:30

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke izrazio zabrinutost zbog situacije u gospodarstvu i poručio da je američka središnja banka spremna poduzeti daljnje monetarne poticajne mjere ako to bude potrebno

Dow Jones indeks porastao je 90 bodova, ili 0,69 posto, na 13.090 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,51 posto, na 1.406 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 3.066 bodova.

U dugo očekivanom govoru u Jackson Holeu predsjednik Feda Bernanke kazao je jučer da se američko gospodarstvo suočava sa zastrašujućim izazovima i da je napredak u smanjenju nezaposlenosti prespor, ali nije uputio jasan signal o daljnjem ublažavanju monetarne politike.

Na sastanku središnjih bankara Bernanke je istaknuo da će središnja banka po potrebi poduzeti mjere kako bi ojačala oporavak, ali je dodao da treba dobro odvagnuti prednosti i nedostatke novih monetarnih poticaja.

Ulagači se već dulje vrijeme nadaju novim mjerama, no kako se američko gospodarstvo sporo, ali ipak oporavlja, Fed ne žuri s novim poticajima.

Premda Bernanke nije jučer kazao ništa što se nije znalo od prije, cijene su dionica porasle jer je ostavio otvorena vrata za nove monetarne poticaje.


'Najveća se debata vodi o tome koliko je snažan rast gospodarstva i koliko bi Fed mogao biti agresivan. Nadajmo se da će se situacija u gospodarstvu sama poboljšati, a Fed poručuje da je spreman pomoći ako zatreba i da ima municije za to', kaže Giri Cherukuri, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Slijedeća sjednica čelnika Feda održat će se polovicom rujna, pa i dalje živi nada u poticajne mjere, ako se gospodarski pokazatelji pogoršaju.

Zahvaljujući tome, jučer su se cijene dionica ponešto oporavile, a rastom od oko 1 posto predvodili su rudarski i energetski sektor, koji su dan prije najviše pali.

Premda za otprilike milijun dionica veći nego prethodnih dana, obujam trgovanja ponovno je bio mršav, što pokazuje da su ulagači suzdržani.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 5,3 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma u ovoj godini od 6,6 milijardi.

Unatoč jučerašnjem rastu, u cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks oslabio je 0,5 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,3, a Nasdaq indeks 0,1 posto, što je drugi tjedan zaredom kako su cijene dionica pale.

U cijelom kolovozu Dow Jones indeks ojačao je, pak, 0,6 posto, dok je S&P 500 skočio 2, a Nasdaq indeks 4,3 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1,09 posto, na 6.970 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 3.413 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,14 posto, na 5.711 bodova.