POVEZAN S TALIJANSKOM MAFIJOM

Berlusconijevom suradniku sedam godina

29.06.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Prizivni sud u Palermu izvijestio je u utorak da je dugogodišnji bliski suradnik talijanskoga premijera Silvija Berlusconija, senator Marcello Dell'Utri, osuđen na sedam godina zatvora zbog povezanosti mafijom

Marcello Dell'Utri (68), senator Republike Italije, 2004. je u prvostupanjskom procesu nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog vanjske suradnje s Cosom Nostrom, pri čemu je optužen da je služio kao veza između mafije i talijanske poslovne i političke elite.

S Berlusconijem blisko surađuje još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Berlusconi, međutim, nije povezan sa slučajem Dell'Utrija.

Gaspare Spatuzza, jedan od najmračnijih mafijaških ubojica, a potom 'pokajnik', optužio je u prosincu prošle godine u sudnici u Torinu Silvija Berlusconija i Marcella Dell'Utrija da su bili suradnici i saveznici sicilijanske mafijaške kriminalne organizacije Cose Nostre. No sud u Palermu Spatuzzinu je prosinačku izjavu odbacio.

Dell'Utrijeva obrana u utorak je pozdravila odluku suda prema kojoj nema dokaza za bilo kakvu povezanost njihova klijenta s mafijom nakon 1992, godine u kojoj je Cosa Nostra pokrenula niz brutalnih napada u Italiji, izvješćuje Reuters.

Spatuzza je, naime, pred sudom rekao da mu je u siječnju 1994, nedugo prije neuspjela mafijaškoga terorističkog atentata na Olimpijski stadion u Rimu, njegov mafijaški šef Giuseppe Graviano rekao da je godinu dana ranije sklopio politički dogovor s 'Berlusconijem, onim čiji je Canale 5, i s jednim zemljakom, Dell'Utrijem', prenosi France presse.

Dell'Utri je Berlusconiju 1993. pomogao u osnivanju pokreta Forza Italia, s kojim je on odmah osvojio vlast na izborima sljedeće godine. Dell'Utri je tada bio organizacijski tajnik stranke, nedugo zatim postao je upravitelj Fininvesta, a istodobno je od 1996. stalno senator.

Obrazloženje suda mora se objaviti u roku od 90 dana. Dell'Utrijevi odvjetnici su izjavili da nisu zadovoljni presudom suda o sedmogodišnjoj kazni zatvora te razmatraju mogućnost ulaganja žalbe.