GASTRONOMSKI RASIZAM

Berlusconi zabranio kebab

02.02.2009 u 18:18

Bionic
Reading

Stranka talijanskog premijera Silvija Berlusconija je zabranivši kebab započela kampanju protiv stranih jela u Italiji

Kako prenosi portal 24ur.com, Berlusconijeva desnica je započela kampanju protiv netalijanskih jela kako bi Talijane usmjerila na domaću kuhinju. U Milanu su vlasti već prestale izdavati radne dozvole za restorane sa stranim jelima, a postojeći restorani s netalijanskom hranom morat će upotrebljavati domaće sastojke za jela koja pripremaju. Takvih restorana je u Milanu 668.

Ministar poljoprivrede Luka Zaia, koji zagovara ovaj gastronomski rasizam, kaže da bi postojeći etnički restorani, kojima je još uvijek dozvoljeno raditi i koji pripremaju kebab, suši ili kinesku hranu, morali prestati uvoziti sastojke tko zna odakle i početi upotrebljavati talijanske. Dodao je da nikada nije probao kebab, a ne jede ni ananas.

Poznati talijanski kuhar Vittorio Castellani kaže da u potpunosti domaća hrana ne postoji.

'Sve je kombinacija sastojaka i ukusa brojnih kultura koje su se tijekom vremena ustalile na nekom području. Većina talijanske kuhinje je uvezena. Umak od rajčice, koji Talijani tako vole dodavati tjesteninama, uvezen je iz Perua u 18. stoljeću. Čak i špageti su stigli s Markom Polom iz Kine', kaže Castellani.

On dodaje da je zabrana netalijanske kuhinje odraz neznanja i ksenofobije. Isto tako, to je i težak udarac za doseljenike, koji svoj kruh zarađuju upravo pripremanjem svoje hrane, omiljene zbog niskih cijena.

Berlusconijeva vlada kritičarima odgovara kako su optužbe da se radi o rasizmu sramotne jer ona zapravo želi zaštiti gastronomsko nasljeđe, a kritičari postavljaju pitanje zbog čega onda nisu zabranjeni i McDonald's i francuski i sicilijanski restorani u kojima se osjeća utjecaj arapske kuhinje.