MILITARIZACIJA

Berlusconi se protiv silovanja bori vojnicima

26.01.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Premijer Italije Silvio Berlusconi izazvao je kritike izjavom da će se silovanja nastaviti, ukoliko na ulicama ne bude 'onoliko vojnika koliko je lijepih djevojaka'

Berlusconi je ponovo prošle godine postao premijer zahvaljujući obećanju da će se boriti protiv kriminala te je pozvao oko 3.000 vojnika da pomognu policiji. Premijer je u nedjelju izjavio da će se taj broj povećati deseterostruko, pa su sve glasnije kritike da stvara 'policijsko-vojnu državu'.

Talijanska oporba smatra da tri brutalna slučaja silovanja u Rimu ovog mjeseca dovoljno pokazuju koliko je premijer pogriješio kada je mobilizirao vojsku na ulice talijanskih gradova, a koja nije doprinijela smanjenju stope kriminala.

U odgovoru na kritike Berlusconi je rekao da se 'takve stvari uvijek mogu dogoditi u krajnje militariziranoj, policijskoj državi'.

'Mi ne možemo okupiti dovoljno veliku silu da izbjegnemo taj rizik. Morali bismo imati onoliko vojnika koliko je lijepih djevojaka. Mislim da to ne možemo provesti', rekao je Berlusconi.

Kritičari smatraju da se 72-godišnji milijarder, koji je sklon raznim ekscesima u javnosti, neozbiljno odnosi prema vrlo ozbiljnom pitanju.

'Berlusconi bi se trebao suzdržavati od iznošenja uvredljivih opaski o ženama', izjavila je ministrica za jednakost spolova Vittoria Franco.

'Ono što on praktički govori je da su žene, ako same izađu iz kuće, u opasnosti da budu silovane ili napadnute, s obzirom na to da nije moguće državu učiniti sigurnom', rekla je Franco.