IZGLASAVANJE POVJERENJA

Berlusconi prošao Senat, čeka Zastupnički dom

14.12.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u utorak je očekivano izglasano povjerenje u Senatu, gornjem domu parlamenta, ali ga popodne očekuje mnogo neizvjesnije glasovanje u Zastupničkom domu, koje bi ga moglo prisiliti na ostavku ili ga ostaviti na vlasti s minimalnom većinom

Senat je podržao Silvija Berlusconija sa 162 glasova za i 135 protiv, što je bilo očekivano budući da koalicija desnog centra koju predvodi ima uvjerljivu većinu u tom domu talijanskog parlamenta.

Međutim, taj je rezultat tek prva runda u obračunu koji će kulminirati nešto kasnije glasovanjem o povjerenju u donjem domu parlamenta.

Nakon godine zasjenjene korupcijskim i seksualnim skandalima te razilaženja s bivšim saveznikom Ginafrancom Finijem koje ga je koštalo sigurne parlamentarne većine, za Berlusconija je došao dan podnošenja računa poslije dvije i pol godine na vlasti.

Donji dom ima 630 zastupnika i Berlusconiju je teoretski potrebno 316 glasova da bi osigurao pobjedu. Međutim, stvaran broj mogao bi biti manji zbog mogućih suzdržanih zastupnika ili nedolaska zastupnice iz redova oporbene Demokratske stranke koja je u poodmakloj trudnoći.

Policija je blokirala središte Rima zbog očekivanih prosvjeda tisuća studenata i drugih protivnika vlade.