VIŠE OD 272 MRTVIH

Berlusconi: Ovo doživite kao kampiranje

08.04.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Raste broj žrtava potresa koji je u ponedjeljak pogodio središnju Italiju te je, po najnovijim podatcima, poginulo najmanje 272 ljudi, od kojih 16 djece, rekao je u srijedu premijer Silvio Berlusconi u gradu L'Aquili, gdje je bio epicentar potresa

L'AQUILA - Državni pogreb za žrtve održat će se u petak ujutro u L'Aquili, dodao je. Berlusconi je izvijestio nadalje da će biti podignuto 2962 šatora za smještaj 18.000 ljudi koji su ostali bez domova. 'Njima će biti na raspolaganju 14 poljskih bolnica, 31 šatorsko naselje i 24 kuhinje', rekao je premijer. Berlusconi je najavio da će pljačka napuštenih zgrada biti proglašena kaznenim djelom za koje su predviđene oštre kazne. Više osoba je privedeno zadnjih noći dok su pokušavale opljačkati napuštene kuće.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi (72) uspio je uvrijediti žrtve potresa koji su ostali bez svojih domova u središnjoj regiji Abruzzo. Za njemačku televiziju N-TV izjavio je da bi 17.000 beskućnika trebalo gledati na situaciju kao da su 'na vikend kampiranju'.

'Oni imaju sve što im je potrebno, imaju zdravstvenu njegu, toplu hranu... Naravno, njihova aktualna staništa su donekle privremena, ali oni bi trebali gledati na to kao da su na vikend kampiranju', rekao je Berlusconi tijekom posjeta kampu za građane koji su u tragediji ostali bez krova nad glavom.

Premijer je prošlog tjedna zaprijetio 'direktnim i oštrim' mjerama protiv talijanskih novinara zato što su se raspisali o njegovim gafovima na summitu G20 u Londonu, kada je propustio zajedničko fotografiranjei i iziritirao englesku kraljicu glasnim dozivanjem Baracka Obame.

No sve to nije ništa prema najnovijem gafu, kojim je uspio ozlojediti Talijane. Berlusconi je neposredno nakon potresa relativno dobro reagirao otkazujući službeni posjet Moskvi, proglašavajući izvanredno stanje i oslobađajući državna sredstva za spasilačke operacije. Sve je to sada zaboravljeno.

Većina beskućnika provela je i prošlu noć pod šatorima u kampovima koji su niknuli oko L'Aquile, glavnog grada talijanske regije Abruzzo, no njih više od 200 nije uspjelo naći nikakvo sklonište.

'Srami se!' viknula je Berlusconiju jedna žena u šatorskom naselju. 'RAI (državna televizija) kaže da je sve pod kontrolom, ali mi ne možemo doći ni do šatora.'

Najmanje sedam snažnih potresa zabilježeno je sinoć u regiji, a posljednji je bio u 6.30 ujutro. Živote je izgubilo više od 272 ljudi, a potraga za preživjelima još uvijek traje.