PRESUDA ZA CRNE FONDOVE

Berlusconi osuđen na četiri godine zatvora!

26.10.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi (76) osuđen je danas na prvostupanjskom sudu u Milanu na četiri godine zatvora zbog utaje poreza i na tri godine zabrane političkog djelovanja, nakon što presuda postane pravomoćna. Berlusconi mora platiti i 10 milijuna eura kazne poreznoj upravi, prenosi Večernji list

Uz Silvija Berlusconija, kojem se sudilo za kupoprodaju televizijskih i filmskih prava tvrtke Mediaset, pri čemu je cijena za filmska i TV prava neopravdano povećavana, kažnjen je i njegov agent, američki producent Frank Agrama na tri godine zatvora, dok je sadašnji predsjednik Mediaseta i bivši direktor Fedele Confalonieri oslobođen optužbi.

Tužitelj Fabio de Pasquale zatražio je tri godine i osam mjeseci zatvora za Berlusconija, kako javlja Večernji list, ali ga je sud osudio na veću kaznu.

Proces je počeo 2006. godine, a analizirala se kupoprodaja televizijskih i filmskih prava s američkim tvrtkama. Posao iz 2001. godine bio je vrijedan 470 milijuna eura. Tvrtka Fininvest u vlasništvu Berlusconijeve obitelji preko dva off-shore društva kupovala je prava za američke filmove. Dvije Berlusconijeve off-shore tvrtke prodavale su zatim te filmove Berlusconijevoj TV-tvrtki Mediaset po puno većoj cijeni, ali izbjegavajući plaćanje poreza, čime su se stvarali crni fondovi. Berlusconi i svi optuženici zanijekali su sudjelovanje u poreznoj prevari.

Cijeli je 'proces Mediaset' trajao šest godina jer su ročišta stalno odgađana na zahtjev bivšeg premijera. Svoje nedolaske pravdao je državničkom zauzetošću. Pokušavalo se i dodatnim zakonima, koje su predlagali Berlusconijevi parlamentarci, izbjeći taj proces.

Berlusconijev odvjetnik Niccolò Ghedini nije htio komentirati današnju presudu, već je samo kazao da mora najprije pročitati njezino obrazloženje.