ODAZIV GOTOVO 57 POSTO

Berlusconi na referendumu doživio još jedan poraz

13.06.2011 u 18:13

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pretrpio je u ponedjeljak novi udarac, nakon prošlomjesečnog teškog poraza na lokalnim izborima, jer su se Talijani u velikom broju odazvali na referendum koji je svim snagama pokušao potkopati

Glasovanje o četiri pitanja koja su se odnosila na povratak nuklearnoj energiji, privatizaciju vodoopskrbe i imunitet za vladine ministre, još traje, no velik odaziv već u nedjelju, prvoga dana održavanja referenduma, ukazuje na novi težak poraz Berlusconijeve vlade desnog centra.

Po procjenama talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, na referendum se odazvalo više od 50 posto birača, čime je postao valjan.

Berlusconi je priznao poraz barem kada je riječ o nuklearnoj energiji, izjavivši na konferenciji za novinare da je referendum vjerojatno označio kraj nuklearnoj energiji u Italiji.

'Slijedom odluke koju talijanski narod donosi u ovom trenutku, vjerojatno moramo reći zbogom nuklearnim elektranama i moramo se snažno opredijeliti za obnovljivu energiju', rekao je.

Berlusconi se protivio prijedlozima da opozove zakone koje je donijela njegova vlada. Prošli je tjedan rekao da neće glasovati na referendumu te kako se nada da će većina Talijana učiniti isto kako referendum ne bi uspio.

Gotovo 57 posto talijanskih birača sudjelovalo je u nedjelju i ponedjeljak na referendumu o povratku nuklearnoj energiji, liberalizaciji vodoopskrbe i pravosudnom imunitetu za Silvija Berlusconija, po djelomičnim službenim podacima.

Odziv se kreće oko 57 posto, po podacima ministarstva unutarnjih poslova za 50 posto općina.

Da bi referendum bio valjan, potreban je odziv od 50 posto birača plus jedan glas.

Takav odziv na referendumu te vrste u Italiji nije zabilježen 16 godina.

Poražavajući rezultati referenduma dolaze u najgorem mogućem trenutku za 74-godišnjeg premijera, koji je suočen sa seksualnim skandalom i trima suđenjima za prijevaru te teškim porazom na lokalnim izborima prošli mjesec, uključivo u Milanu.

Talijanski predsjednik Silvio Berlusconi spomenuo je u ponedjeljak, na početku konferencije za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, razuzdane zabave koje su se navodno priređivale u njegovoj vili, nazvavši ih 'bunga bunga'.

Pokazujući prstom na reprodukciju platna iz 19. stoljeća Andrea Appianija koja je visjela na zidu iza njih, a koja prikazuje boga Apolona kako svira na liri okružen s devet muza, Berlusconi je rekao: 'To je bunga bunga iz 1881. godine.'

'Vrlo je važno biti ironičan na vlastiti račun', dodao je 74-godišnji šef talijanske vlade protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog korištenja seksualnih usluga od maloljetne djevojke i zloupotrebe službenog položaja pokušajem prikrivanja kaznenog djela. Marokanska maloljetnica pod nadimkom Ruby istražiteljima je navodno rekla da je premijer erotske tulume nazivao 'bunga bunga'.

Tijekom konferencije za novinare, izraelski premijer Netanyahu nije mogao sakriti oduševljenje talijanskim umjetničkim blagom, opisujući golemu radost koju je osjetio kad se zaustavio na trgu Navone gdje se nalazi slavna fontana Giana Lorenza Berninija iz 17. stoljeća.