JAČA LJEVICA

Berlusconi izgubio 'svoj' Milano

30.05.2011 u 20:58

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pred porazom je u svojem uporištu Milanu nakon objave nepotpunih rezultata drugog kruga lokalnih izbora održanog u ponedjeljak, javile su agencije, ocjenjujući da će mogući poraz u srcu Lombardije imati dalekosežne posljedice po Berlusconijevu vladavinu na državnoj razini

Nakon prebrojanih glasova u 1195 od ukupno 1251 biračkog mjesta, kandidat ljevice Giuliano Pisapia vodi s 55,12 posto glasova, nasuprot 44,87 posto koliko dobija dosadašnja milanska gradonačelnica Letizia Moratti, kandidatkinja Berlusconijeve Stranke slobode (PDL).

Gospodarsko središte Italije, Milan je rodni grad Silvija Berlusconija u kojem je sjedište njegovog medijskog carstva Fininvesta i kojim već 18 godina vlada desnica, toliko neprikosnoveno da su u posljednjih 15 godina svi kandidati ljevice izbore gubili u prvom krugu.

Vrlo važni bili su i izbori u Napulju koji su također, iako je nakon prvog kruga situacija bila obrnuta, otišli na stranu ljevice. Nakon prebrojanih glasačkih listića u 750 od 886 biračkih mjesta, bivši sudac Luigi de Magistris ima uvjerljivu prednost od 65,19 posto u odnosu na 34,80 posto kandidata desnice, poduzetnika Giannija Lettierija, koji je već priznao izborni poraz.

"Izgubili smo", jasno je izrekao državni tajnik za obitelj u talijanskoj vladi Carlo Giovamardi, nakon što se pokazalo da desnica ne samo da nije uspjela ljevici preoteti Torino i Bolognu, već je izgubila lokalne izbore i u Cagliariju, Trstu te u Novari, uporištu Berlusconijevog ključnog koalicijskog partnera Sjeverne lige.

"Ulazimo u razdoblje velike političke nesigurnosti... jer se većina proizašla iz parlamentarnih izbora (održanih prije tri godine) i koja sjedi u Parlamentu razlikuje od većine koja se u zemlji pojavljuje nakon lokalnih izbora", ocijenio je Beppe Pisanu, bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik Antimafijaškog povjerenstva.

No najteži je ipak milanski poraz, jer analitičari smatraju kako bi to moglo nanijeti nepopravljivu štetu Berlusconijevoj vlasti u državi.

"Svi znaju da će izbori u Milanu vjerojatno bitno promijeniti odnos snaga u nacionalnoj politici", objavio je talijanski dnevni list La Stampa u uvodniku u ponedjeljak, ističući tezu da bi u slučaju poraza desnice vođa Sjeverne lige Umberto Bossi, kako bi smirio vlastite birače, mogao raskinuti povijesni savez s Berlusconijevim PDL-om, što bi i u samoj toj stranci moglo dovesti do preslagivanja snaga, uključujući i preispitivanje uloge samog Cavalierea.

Nakon velikog angažmana u prvom krugu i poraznog ishoda Berlusconi se okomio na svoje omiljene "neprijatelje" - "komunjarske" suce i birače ljevice koji "nemaju mozga", ocijenivši da će Milano, u slučaju Pisapijine pobjede, postati "islamski grad" i "Ciganopolis".

No sad već danima nastoji umanjiti važnost ishoda izbora u Milanu i Napulju.

"Rezultat neće imati učinka na vladu", rekao je bliskim suradnicima, izrazivši uvjerenost u daljnju potporu Sjeverne lige.

Istu je poruku, po analitičarima, pokušao poslati i time što je u ponedjeljak odlučio otići u službeni posjet Rumunjskoj, a važni članovi njegove vlade odbacili su mogućnost bilo kakve promjene Berlusconijeve politike do idućih izbora, predviđenih 2013.

"Ne vidim mogućnost za neku drugu vladu, a smatram da nitko ne želi prijevremene izbore", rekao je ministar obrane Ignazio La Russa, jedan od Berlusconijevih najodanijih suradnika.