U KRATKOM RAZDOBLJU

Berlusconi četvrti put otkazao posjet Srbiji

15.07.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi odgodio je sutrašnji odlazak u Beograd zbog parlamentarne rasprave u Italiji vezane za mjere poravnavanja državnog duga. Pretpostavlja se da u subotu više neće zasjedati talijanski parlament, ali Berlusconi je ipak odgodio svoj susret sa srbijanskim predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem i predsjednikom Republike Borisom Tadićem

RIM – To je četvrta odgoda Berlusconijeva puta u Beograd u kratkom razdoblju. Nakon što je u Rimu 2009. potpisan talijansko-srbijanski sporazum o strategijskom partnerstvu, najavljeno je da će Berlusconi sa svojim ministrima uzvratiti posjet srbijanskim kolegama 13. i 14. listopada 2010. No, zbog Berlusconijeva zdravstvenog stanja, jer je trebao operirati ruku, odgođen je njegov odlazak u Beograd, ali bilo je najavljeno da će do kraja 2010. godine ipak posjetiti Srbiju. Berlusconi ni tada nije otišao u Beograd, a onda su ministri vanjskih poslova Italije, Franco Frattini, i Srbije, Vuk Jeremić, najavili da će se talijansko-srbijanski sastanak na vrhu održati u Beogradu do kraja svibnja 2011. Berlusconi ponovno nije otišao u Beograd, sada zbog talijanskih lokalnih izbora, pa je posjet najavljen za 21. lipnja ove godine.

Tadić je trebao doći u Rim 2. lipnja na proslavu 150. godišnjice ujedinjenja Italije, ali je posjet otkazao jer je na svečanoj tribini bila kosovska predsjednica Atifete Jahjaga te je, glede dolaska Berlusconija u Beograd, izjavio za medije da se s “talijanskim političarima nikad ne zna”. Dakle, novi datum Berlusconijeva odlaska u Beograd bio je 16. srpnja, ali i on je propao.

Zapravo, Berlusconija se ne vidi u javnosti već tjedan dana. Iz palače Chigi, sjedišta vlade, šalju se u njegovo ime razna priopćenja. Ima onih koji drže da je pao u depresiju, drugi drže kako se pribojava da će biti prisiljen podnijeti ostavku itd. Berlusconi (74) odbija i telefonske razgovore, a navodno je na prodaju stavio svoju vilu na Sardiniji da bi mogao platiti odštetu u slučaju izdavačke kuće Mondadori. Naime, sud u Milanu presudio je da Berlusconijeva tvrtka Fininvest treba platiti 560 milijuna eura odštete tvrtki CIR poduzetnika Carla de Benedettija jer su podmićeni suci u kupoprodaji kuće Mondadori, koja je trebala pripasti De Benedettiju, a kupio ju je Berlusconi. Dakako, od prodaje vile na Sardiniji Berlusconi ne može dobiti 560 milijuna dolara. Navodno je za nju zainteresiran jedan ruski bogataš, ali zasigurno vila vrijedi manje od iznosa koji Berlusconi mora platiti De Benedettiju.