SLUŽBENI STAV

Berlin uvjeren da će Hrvatska ispuniti zadaće

14.10.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Njemačka vjeruje da Hrvatska može u predviđenom roku ispuniti konkretne zadaće navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je Europska komisija predstavila u srijedu, objavila je u subotu njemačka vlada na svojoj internetskoj stranici

'U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. Vrlo jasno ih je navela, to su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku', rekao je glasnogovornik savezne njemačke vlade Steffen Seibert na redovnoj tiskovnoj konferenciji u petak, a prenosi vlada u subotu na web stranici.

On je odgovarao na pitanje je li pristup Hrvatske bezuvjetan i što će se dogoditi ako ne bude napretka, odnosno hoće li vlade EU-a još jednom glasovati o tome smije li Hrvatska doista pristupiti ili će Hrvatska pristupiti i ako kriteriji ne budu ispunjeni.

Seibert je naglasio da Zagreb pristupa EU-u na temelju puno strožeg postupka i puno strožeg nadzora nego prethodne države, 'otud silna izvješća, otud jasno spominjanje deficita, tako i u ovome na što bi se možda moglo gledati kao na završnu dionici prije cilja. Savezna vlada smatra da je ispravno i dobro da to tako funkcionira'.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Andreas Peschke rekao je da će se 'o tome govoriti ako do toga zaista dođe', ali da je cilj cijelog mehanizma pretpristupnog nadzora da se na vrijeme uklone postojeći deficiti i da se Hrvatsku osposobi kako bi pristupanje uspjelo.

'Ovako pojednostavljeno ne mogu odgovoriti na pitanje... ako se u proljetnom izvješću pojave neočekivane stvari, onda će se morati o tim stvarima razgovarati. Ali još jednom: polazimo od toga da će proces, onako kako je dogovoren, pridonijeti tome da Hrvatska sada još navedene deficite – to su konkretno označene stvari koje se mogu ukloniti - doista i ukloni', rekao je Peschke.