DER SPIEGEL

Berlin traži novi ugovor za EU

25.08.2012 u 22:02

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzima se za donošenje novog ugovora EU-a i nastoji u to uvjeriti svoje europske partnere, po pisanju tjednika Der Spiegel koji će biti objavljen u ponedjeljak.

"Savezna vlada želi da europska integracija napreduje", piše list, dodajući da kancelarka želi da "šefovi država i vlada održe sastanak kako bi postavili nove pravne temelje za EU."

Po listu, "savjetnik za europske poslove njemačke kancelarke, Nikolaus Meyer-Landrut, vodio je konzultacije o tom projektu u Bruxellesu."

"Datum za takav sastanak trebao bi biti određen na sastanku na vrhu u prosincu", piše list, po kojem je jedna od zamisli koju promiče Berlin navodno povezana s ulogom Europskog suda pravde (ECJ) koji bi "mogao primjerice dobiti pravo da nadzire proračune država članica i kazni one koji stvaraju deficit."

No, "taj prijedlog nije izazvao entuzijazam kod većine država članica."

"Na neformalnom sastanku desetero ministara vanjskih poslova, većina je odbacila zamisao o takvom sastanku, koju je predložio njemački ministar Guido Westerwelle", navodi list.

Angela Merkel već nekoliko mjeseci inzistira na potrebi za "više Europe" kako bi se odgovorilo na izazove dužničke krize u eurozoni.

"Postoje također etape prema većoj integraciji koje će zahtijevati promjene u europskom ugovoru. Još nismo došli do toga, ali ne smiju postojati tabui", kazala je potkraj svibnja na summitu država uz Baltičko more.