'POGREŠNA TUMAČENJA'

Berlin opet demantira navodni prijedlog o grčkom referendumu

21.05.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Glasnogovornik Angele Merkel u ponedjeljak je ponovno odlučno demantirao da je ona navodno predložila organiziranje referenduma o euru u Grčkoj i istaknuo je da njemačka kancelarka neće 'dodavati sastojke za grčku političku kuhinju'

'Kancelarka nije predložila referendum niti je rekla išta što se može protumačiti u tom smislu', rekao je njezin glasnogovornik Georg Streiter, vidljivo uzrujan, na redovitoj tiskovnoj konferenciji vlade.

'Kancelarka neće dodavati sastojke za tu političku kuhinju između grčkih stranaka koja se polagano priprema', dodao je, odgovarajući na uporna pitanja novinara.

'Možete početi od načela da se Merkel i dalje protivi takvom referendumu', istaknuo je uzvraćajući na pitanje o referendumu koje je lani postavio tadašnji grčki premijer George Papandreu i koje je podiglo buru u Njemačkoj.


Grčka privremena vlada ustvrdila je u petak da je Merkel predložila takav referendum u telefonskom razgovoru s predsjednikom Karolosom Papuliasom. Usprkos kancelarkinu odlučnom demantiju još u petak, o toj su se informaciji grčki mediji naširoko raspisali proteklog vikenda.

I njemački tjednik Spiegel ističe u broju od ponedjeljka da je kancelarka doista iznijela takav prijedlog.

Streiter je izjavio da je kruženje te informacije možda posljedica 'neznanja i pogrešnog tumačenja (izjava)'. 'Sve me to podsjeća na pokvareni telefon', rekao je.