OBRANA OVLASTI

'Berlin nije jako zabrinut za svoj ugled u Europi'

06.08.2012 u 19:55

Bionic
Reading

Njemačka je u ponedjeljak podsjetila da nacionalni parlamenti imaju prvenstvo u upravljanju krizom u eurozoni pošto je talijanski premijer Mario Monti pozvao vlade da ne dopuste zastupnicima da im 'svežu ruke'

'Odluke vlada moraju imati demokratsku legitimnost. Kancelarka dobro zna da tekst zakona mora imati potporu parlamenta i da parlament mora sudjelovati u njegovoj izradi', rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade Georg Streiter na redovitoj konferenciji za novinare.

Usto je istaknuo da je Ustavni sud u Njemačkoj u zadnje vrijeme zapravo bio sklon ojačati ionako velike ovlasti Bundestaga.

'Bilo bi dobro da se rasprava malo stiša', rekao je Streiter, dodajući da Berlin nije jako zabrinut za svoj ugled u Europi.

U razgovoru za njemački časopis Der Spiegel od nedjelje Mario Monti rekao je kako je 'zabrinut' zbog neprijateljstva koje Talijani osjećaju prema Njemačkoj budući da je optužuju da je previše bahata u rješavanju dužničke krize.

Tako je primjerice talijanski dnevnik Il Giornale u petak na naslovnici objavio fotografiju Angele Merkel s podignutom rukom, smjerajući na nacistički pozdrav, pod naslovom 'Četvrti Reich'.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao da je ton u raspravama o krizi u eurozoni 'veoma poguban' za europsko jedinstvo.

Bila je to reakcija na izjave bavarskog ministra financija Markusa Soedera koje su u nedjelju objavile njemačke tiskovine, a po kojima bi Grcima bilo vrijeme da napuste eurozonu.

Europska središnja banka priopćila je u četvrtak da je spremna pomoći eurozoni čak i intervencijom na tržištu obveznica ako vlade naprave svoj dio posla.