PARKIRNI HARAČ

Berlin i Bruxelles 7,3 kune, a Zagreb 14 kuna!

25.08.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Večernji list je istražio cijene parkiranja u središtima europskih gradova i zaključio kako je raspon cijena doista velik, a kreće se od 3,36 kuna koliko po satu stoji parking u središtu Beograda do astronomskih 80,75 kuna koliko morate platiti ako želite automobil parkirati u centru Londona

Nedavno širenje najskuplje crvene zone naplate parkiranja gdje sat parkiranja stoji 14 kuna, kao i plan za uvođenje nova 5264 naplatna parkirališna mjesta, jako je razljutio Zagrepčane pa smo provjerili koliku cijenu za sat parkiranja plaćaju stanovnici ostalih europskih metropola.

Naplata u minutama

Raspon cijena je doista velik, a kreće se od 3,36 kuna koliko po satu stoji parking u središtu Beograda do astronomskih 80,75 kuna koliko morate platiti ako želite automobil parkirati u centru Londona.

Cijene u Europi (kn)

 

Zagreb 14 kuna

Bratislava      5,5

Beograd        3,36

Sofija            3,65

Varšava         5,31

Berlin             7,3 + ekovinjete

Rim               14,6

Ljubljana        4,4

Sarajevo        7,2

Pariz              21, 25 

 

Od Zagreba u regiji skuplji parking u najužem gradskom središtu imaju samo Beč i Budimpešta. Beograd, Sarajevo, Sofija i Bukurešt možda su očekivano jeftiniji od Zagreba, ali Ljubljana sa samo 0,60 eura (4,4 kune) po satu parkiranja u centru grada od glavnog grada Hrvatske neočekivano je jeftinija više od tri puta.

Od Zagreba su jeftiniji i Varšava, Bratislava, Prag, ali i Berlin te Bruxelles, Zanimljivo, osim što je jeftiniji, Berlin (7,3 kn) nudi i dosta besplatnih parkirališta koja nisu u samom središtu, ali niti na periferiji. Bruxelles, pak, parking naplaćuje po šest minuta. Šest minuta u prvom satu stoji 0,10 eura, a u drugom i trećem 0,20 eura.

Ekovinjete i pristojbe

Nesumnjivo, problem prometa i nedostatka parkirališnih mjesta muči gotovo sve velike europske gradove. Strategije za borbu s tim problemom su različite. Neki gradovi, poput Amsterdama, imaju zbilja visoke cijene parkiranja i tako prisiljavaju građane da se koriste javnim prijevozom.

Ali, nekima ni to nije bilo dovoljno. Londonska gradska vlast je prije dvije godine uvela pristojbu od osam funta za sam ulazak automobilom u gradsko središte. Nešto drukčiji sustav su zamislili Nijemci. Svi oni koji automobilom žele ući u određene gradske zone moraju kupiti i na vjetrobranskom staklu istaknuti ekovinjete.