ALBANIJA

Berisha imenovan mandatarom vlade

09.09.2009 u 18:37

Bionic
Reading

Albanski predsjednik Bamir Topi imenovao je u srijedu predsjednika Demokratske stranke Salija Berishu mandatarom vlade koja bi trebala voditi zemlju u iduće četiri godine, javili su albanski mediji

Berisha, koji je dužnost predsjednika vlade obavljao i u prošlom mandatu, time je službeno počeo sastavljati novu vladu. Njegova Demokratska stranka na parlamentarnim je izborima potkraj lipnja sa saveznicima osvojila najviše glasova, ali nedostatno za sastavljanje vlade.

Nakon toga Berisha se dogovorio s Ilirom Metom i njegovim Socijalističkim pokretom koji ima četiri zastupnika, pa su zajedno dobili većinu u parlamentu. Po vijestima objavljenima u Prištini, Meta bi u novoj vladi trebao postati zamjenik predsjednika vlade i ministar vanjskih poslova.

Zastupnici u albanskom parlamentu u utorak su položili prisegu i za predsjednicu drugi put izabrali zastupnicu Demokratske stranke Jozefinu Topalli. Sjednici nisu nazočili zastupnici oporbene Socijalističke stranke koji su odlučili bojkotirati rad parlamenta.

U međuvremenu je čelnik Socijalističke stranke Edi Rama najavio javne prosvjede zbog nezadovoljstva rezultatima izbora, tvrdeći da su neregularni i da je na djelu izborna prijevara.