VELIKI MEĐUNARODNI SKUP

Beograd ugošćuje Medijski forum jugoistočne Europe

02.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Peti Medijski forum jugoistočne Europe (SEEMF), na kojemu će više od 200 sudionika iz 20 zemalja analizirati probleme i izazove medijskog pluralizma, medijsko tržište i poslovne modele u regiji, započinje u srijedu u beogradskom Sava centru

Organizatori dvodnevnog skupa su Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) sa sjedištem u Beču, Srednjoeuropska inicijativa (CEI) iz Trsta i Medijski program jugoistočne Europe njemačkog Konrad-Adenauer-Stiftunga (KAS).

Na Forumu će se okupiti čelnici regionalnih i međunarodnih medijskih institucija. Skup će otvoriti srpski premijer Mirko Cvetković, a među panelistima najavljeni su predsjednik Europske federacije novinara Arne Koenig, direktor RTV B92 Veran Matić, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, savjetnica predsjednika RH za društvena pitanja Zrinka Vrabec Mojzeš i dr.

Poljskom novinaru Kalickiju Wlodzmierzu bit će uručena CEI SEEMO Nagrada za izuzetni doprinos istraživačkom novinarstvu za 2011. godinu. Specijalne diplome istraživačkog novinarstva dobit će Artan Hoxha iz Albanije, Dijana Subotički iz Srbije te Matej Šurc i Blaž Zgaga iz Slovenije.

Cilj SEEMF-a unaprijeđivanje je razmjene i uspostavljanje kontakata između medijskih urednika i vodećih novinara u regiji. Prijašnje SEEMF konferencije održale su se u Zagrebu (2007), Sofiji (2008), Tirani (2009) i Budimpešti (2010).

Uz SEEMO, CEI i KAS, partneri ovogodišnjeg Foruma su Europska radiodifuzna unija (EBU), Misija OSCE-a u Srbiji, Organizacija odnosa s javnošću južne, istočne i centralne Europe (SECEPRO), Međunarodni medijski centar i Raiffeisen Bank International.

SEEMO je nevladina, neprofitna organizacija, sastavljena od mreže urednika i novinara iz regije. Osnovana je 2000. godine u Zagrebu, a danas broji više od 800 individualnih članova i medijskih kuća iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, Makedonije, Grčke, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije, Moldavije, Rumunjske, Bugarske i Turske.

Predsjednik Srbije Boris Tadić na SEEMO-ovom skupu o istraživačkom novinarstvu, lipanj 2011.