TUŽBA ZA GENOCID

Beograd pozdravlja 'pruženu ruku' Vesne Pusić

03.01.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Najava hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić da će Hrvatska povući tužbu za genocid protiv Srbije pokazuje dobru volju nove vlade u Zagrebu da se sporna pitanja dviju država nakon duljeg vremena riješe razgovorima. Iako su predsjednici Tadić i Josipović više puta govorili da bi bilo dobro da dvije države povuku tužbe za genocid, vlasti u Beogradu još nisu započele razgovore na tu temu s novim kolegama iz Zagreba, piše beogradski Blic

Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku upozorava da na ovako 'pružene ruke prijateljstva Srbija treba što prije reagirati'.

'Valja što prije započeti razgovore koji se odnose na demarkaciju granica i imovine Hrvatske u Srbiji, kao i imovine koju Srbi imaju u Hrvatskoj. Građani dviju zemalja umorni su od mržnje', kaže Todorić, a zagrebački politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za Blic drži da je moguće povlačenje tužbe uz određene uvjete.

'Povlačenje tužbe je moguće ako se riješe otvoreni sporovi između dviju zemalja, a oni se odnose na pitanja nestalih i imovine. Ako se o tome postigne dogovor, tužba nije potrebna. Izjavom o povlačenju tužbe ministrica Pusić željela je pokazati da za Zagreb nije važan samo Bruxelles, već uzima u obzir i susjede. Moje mišljenje je da bi bilo dobro da Hrvatska povuče tužbu jer na sudu ne može dobiti', kaže Žarko Puhovski.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocjenjuje za beogradski Press da je povlačenje tužbe dobar potez sa stajališta dobrosusjedskih odnosa, kao i za ukupnu stabilnost regije, a kao najzaslužnije istaknuo je predsjednike Borisa Tadića i Ivu Josipovića.

'Ovo je nastavak tanga koji su Tadić i Josipović počeli igrati prije dvije godine. Od dolaska Josipovića na mjesto predsjednika Hrvatske, iako je on autor njihove tužbe, došlo je do promjene nabolje u odnosima sa Srbijom', kaže Simić, a Milorad Pupovac smatra da je bilo očekivano da nova hrvatska vlada promijeni politiku.

'Nadam se da se neće dogoditi ništa u političkom procesu, ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, da se ova izražena spremnost ne ostvari. Značajnu ulogu u tom smislu mogu imati predsjednički izbori u Srbiji. Ako ne dođe do značajnih promjena na srpskoj političkoj sceni, ako se ne naruši kontinuitet dosadašnje politike i ako u Hrvatskoj ne dođe do socijalnih nezadovoljstava, onda je zaista realno da se spremnost koja je i ranije postojala u stavovima predsjednika Josipovića i Tadića počne ostvarivati u stavovima dviju vlada', kaže Pupovac dodajući da se srpska i hrvatska strana 'moraju složiti oko četiri ključne točke, a to su rješavanje problema nastalih na obje strane, suđenja za ratne zločine, izbjeglice i kulturno blago odneseno iz Hrvatske'.