NOVI ŠOK

Beograd odbio Marića pustiti na izdržavanje kazne u Hrvatsku

05.07.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Je li hrvatski branitelj Veljko Marić, koji u srbijanskom zatvoru izdržava kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina, žrtva političkih igara, pitanje je koje se ozbiljno nameće nakon što je danas iz Beograda stigao novi šok.

Marićevu odvjetniku Đorđu Dozetu danas je uručeno rješenje odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je molba za Marićev premještaj na izdržavanje kazne u Hrvatsku odbijena!

'I to uz obrazloženje da bi tako postao nedostupan sudu u istrazi koja se vodi protiv njega za još tri kaznena djela ratnog zločina. Dakle, pozitivni vjetrovi: obećanja, koji su prema nama dolazili iz srpskog ministarstva pravde i hrvatskog Ministarstva pravosuđa, naročito nakon sastanka ministara u Moroviću u ožujku ove godine, samo su još jedna u nizu lažnih nada kojom se obitelji Marić i Veljku nanosi bol', rekao je Dozet.

Naime, srbijansko je državno odvjetništvo 1. studenog 2010. godine objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Njegova supruga Marijana jučer je bila šokirana. 'Nemam riječi. Jedno je obećano, a drugo se dogodilo. Još smo jučer dobivali informacije da će za koji dan sve biti riješeno te nije bilo naznaka da bi molba mogla biti odbijena. Ovo je previše! – kratko je komentirala u suzama šokirana Marijana Lončarević Marić.

Đorđe Dozet ističe da se taj hrvatski branitelj prije šest mjeseci s molbom za pomoć obratio na pet adresa u hrvatskoj vlasti, ali nije mu udovoljeno čak ni kurtoaznim odgovorom. 'U svakom slučaju, na ovo rješenje ulažemo žalbu, a molimo političare – ili pomognite ili Veljka Marića ostavite na miru!', zaključuje odvjetnik Đorđe Dozet.