UBOJSTVO IVE PUKANIĆA

Beograd: Milovanović odbacio Marjanovićeve tvrdnje

03.12.2010 u 22:41

Bionic
Reading

Na suđenju Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću – beogradskom dijelu skupine koja se u Srbiji i Hrvatskoj tereti za ubojstvo suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, drugooptuženi Milovanović odbacio je u petak tvrdnje svjedoka Tomislava Marjanovića da su zajedno sudjelovali u planiranju ubojstva

Postavljajući pitanja Marjanoviću, čije je ispitivanje videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu počelo prije četiri dana, Milovanović, koji je za taj zločin nedavno u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora, ustvrdio je kako Marjanović govori neistinu te da se njih dvojica nikad nisu sreli u Hrvatskoj.

Vi i ja smo se vidjeli samo jednom, na teritoriju Republike Srpske, i nikad više nigdje' rekao je Milovanović obraćajući se Marjanoviću.

Marjanović je u početku svjedočenja izjavio kako je ubojstvo planirano u Zagrebu, u stanu prijatelja Roberta Matanića - Daria Anića i da su u planiranju sudjelovali on (Marjanović), Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Milenko Kuzmanović te da je nekoliko puta dolazio Slobodan Đurović, koji je posredovao između njih i Jocića

S današnjim ispitivanjem svjedoka prethodno su završili Jocić i Kuzmanović, a nastavak suđenja najavljen je za 9. veljače 2011., kada bi Milovanović trebao završiti s ispitivanjem, nakon čega se očekuje početak ispitivanja svjedoka Slobodana Đurovića, inače jednog od šestorice nedavno osuđenih u Hrvatskoj za isto kazneno djelo.

Optužnica Posebnog državno odvjetništva u Beogradu tereti Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih su trojica optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove tvrtke u Zagrebu.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkom Županijskom sudu 3. studenoga izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.

Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je usmrtila Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30–godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića, ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.