POLITIZIRANI PLAVCI

Benkovački načelnik policije na izbornoj listi

09.05.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber od dolaska na funkcije ističu potrebu depolitizacije policije, ali lokalni izbori pokazuju da stvarnost ide drugim putem

Nositelj liste za Općinsko vijeće Galovca je načelnik policije u Benkovcu Ivica Burčul, a pet mjesta iza njega na listi koalicije HDZ –HND – HSU nalazi se inspektor PU zadarske Boris Čakarun, piše Slobodna Dalmacija

'Meni je čast što su me tri stranke prepoznale kao osobu koja može nositi listu. Koliko znam, ima još policajaca na izbornima listama', kaže Burčul.

Načelnik PU zadaraske Anton Dražina kaže da zna za te slučajeve, ali da su mu, kaže, ruke vezane.

'Zakon o policiji im ne brani takav angažman, a li se ne smiju ni u odori ni u radno vrijeme pojavljivati na političkim skupovima. Isto vrijedi i u slučajevima da budu izabrani ', navodi Dražina.

Međutim, načelnik Dražina tvrdi da je nedavno razgovarao s Burčulom, te da je i svim ostalim policijskim rukovoditeljima sugerirao da se aktivno ne uključuju u politiku.

'Dok sam načelnik, politički angažman, mi ne pada na pamet jer to nije etično i jer mislim da se time šalje loša poruka', kaže Dražina.

Načelnik Galovca Slavko Šare (HSS) tvrdi da će o slučaju svog protukandidata Ivicu Burčula obavijestiti i Delegaciju EU komisije i podnijeti kaznu za zlouporabu ovlasti. Šare smatra da je Burčul izigrao državu preko koje je riješio stambeno pitanje u Benkovcu, a sada prijavljuje prebivalište u Galovcu i izlazi na izbore.

No Burčul navodi da mu je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dodijelilo 'na korištenje stan od 75m2 u etažiranoj obiteljskoj kući u Benkovcu u vlasništvu RH', ali je stan neuvjetan za život. Obveza nemijenjanja adrese prebivališta u razdoblju 10 godina postoji tek od useljenja.