ISTRAŽUJE SE SLUČAJ OPTUŽENOG ZA GRUBORE

Benetino samoubojstvo sumnjivo i tužiteljima

22.03.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Prošlogodišnja misteriozna smrt jednog od trojice optuženih za ratni zločin u Gruborima, Igora Benete, za kojega neki mediji tvrde da je ubijen jer je navodno namjeravao otkriti istinu o pokolju srpskih civila nakon Oluje, još uvijek je predmet istrage Državnog odvjetništva. Premda je u javnosti plasirana teza da se radi o samoubojstvu, DORH postupa po prijavi njegove udovice Emilije Beneta, koja je - u vrijeme dok još uvijek nije znala da je mrtav - protiv nepoznatog počinitelja podnijela kaznenu prijavu zbog otmice

Bivši specijalac pronađen je 11. travnja prošle godine obješen na stablu u šumi u mjestu Otrić, u blizini Gračaca, no neobičnim slijedom okolnosti njegovo tijelo nije identificirano, već je nakon obdukcije u zadarskoj bolnici pokopan na mjesnom groblju pod oznakom NN. Benetina obitelj za smrt je doznala tek u studenome, dan nakon što je započelo ponovljeno suđenje za zločin u Gruborima na kojemu su se pojavili preostali optuženi s kojima se i on, kako tvrdi njegova obitelj, mjesecima ranije otišao skrivati.

Fotografiju obješenog Benete ovih dana objavio je tjednik Aktual, koji sugerira da je po položaju tijela vidljivo da se doista ne radi o samoubojstvu, dok je Jutarnji list za ubojstvo prozvao njegove bivše kolege iz Specijalne policije, a njihove odvjetnike doveo u vezu sa prikrivanjem kaznenog djela.

Ako ni zbog čega drugoga, slučaj je zanimljiv i zbog činjenice da je na njemu bio angažiran policijski i pravosudni aparat iz čak četiri županije, no čini se da se radilo o prebacivanju odgovornosti. Prijavu Benetine supruge zaprimilo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, no ono ju je 'žurnim postupkom' proslijedilo kolegama u Šibeniku. Ondje je, kako nam je pojasnila županijska državna odvjetnica Živana Beroš Dodig, lokalna policija provela kriminalističku istragu, a nakon otkrića da je tijelo u Zadru upravo Benetino cijeli predmet je proslijeđen u - Karlovac.

Ondje nam je, pak, objašnjeno da je 'provođenje izvida još uvijek u tijeku', što je formulacija kojom se DORH obično koristi kada nema ništa konkretno reći. 'Imamo u radu prijavu koju spominjete, provode se izvidi i konačna odluka još nije donesena', izvijestila je županijska državna odvjetnica Gordana Križarić.