SUSRET PAPE I BOZANIĆA

Benediktu Misal iz 1511. i unikatna penkala

05.06.2011 u 19:35

Bionic
Reading

Papa je autor tisuća ispisanih stranica teoloških promišljanja i radova, koji su uvelike utjecali na život i oblikovale misao Crkve tijekom posljednjih 40 godina. To pokazuje i natpis posvete uz nalivpero: "Scribere ausus est." ("Pisanje je odvažnost.") Misao je to svetoga Augustina, naučitelja Crkve i jednoga od najplodnijih autora kršćanske književnosti, na čija se djela i papa Benedikt rado vraća, na njima nadahnjuje, promičući nauk Crkve

Za susreta s papom Benediktom XVI. u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu, 5. lipnja, nakon molitve Večernje u katedrali, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić darovao je Papi, kao njegov domaćin u ime Zagrebačke nadbiskupije, jedan primjerak Misala Zagrebačke Crkve iz 1511. U Metropolitanskoj knjižnici ima više takvih primjeraka, multiplikanata originala, a još se nekoliko njih čuva u drugim zbirkama u Hrvatskoj.

O identitetu knjige može se saznati iz nekoliko napomena koje su otisnute na prednjoj i stražnjoj stranici. Tako se u prednjemu dijelu nalazi rubrika koja govori o tome da je to misal prema rubrikama Zagrebačke Crkve, odobren u doba biskupa Luke (Baratina), tiskan u Veneciji 1511. (a tiskanje je počelo 1509) s notama i likovnim prikazima.

Osim Misala Zagrebačke Crkve, kardinal Josip Bozanić darovao je Svetomu Ocu prigodom susreta u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu unikatno nalivpero, izvještava papa.hr.

Za izradu unikatnoga nalivpera odabrana je TOZ Penkala, kako bi se i u samome daru jasno iščitavao spomen na Hrvatsku. Ime Penkala pronosi hrvatsku kulturu i ostavlja 'hrvatski trag' i onda kada pero ispisuje riječi na drugim jezicima. Tako inovator Slavoljub Penkala trajno pronosi slavu hrvatske domovine. Nalivpero je osmislio tehnolog Miroslav Pažanin, a izrađeno je u dva primjerka. Jedno je dar Svetomu Ocu, a drugo, kojim će se Sveti Otac upisati u spomen-knjigu Zagrebačke nadbiskupije, ostaje u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao spomen na pohod pape Benedikta Hrvatskoj i na njegov boravak na Nadbiskupskome dvoru.