ZAŠTO NAS NE ČUDI?

Benedikt XVI. nikada nije bio zaljubljen u ženu!

21.09.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Zastrašujuće ili ne, ali papa Benedikt XVI. nikada nije bio zaljubljen. Barem ne u djevojku, mogli bismo dodati. Vijest je svjetskoj javnosti obznanio njegov brat Georg, koji se također nikada nije romantično zainteresirao za suprotni spol

U intervjuu za njemački magazin Bunte 87-godišnji brat pape Benedikta XVI. izjavio je kako niti on niti Joseph nisu nikada bili zaljubljeni. Doduše, ne navodi je li itko uopće bio zaljubljen u njih. 'Bilo nam je jasno od ranih dana da trebamo krenuti drugačijim putem i suzdržati se od braka', rekao jeGeorg Ratzinger, koji je i sam svećenik.

Nismo sigurni koliko je manjak tako fundametalnog iskustva poželjno svojstvo za čelnika institucije koja želi principima i savjetima participirati u svim domenama ljudskog roda, poglavito u seksualnosti, no jedno sigurno znamo – da se sadašnji papa nekad zaljubio, pa - sačuvaj Bože - i oženio, možda bi Katolička crkva danas uživala nešto ljepši imidž.

Georg se u intervjuu nije bavio samo bratovom romantičnom frigidnošću, već i zdravljem. Ako ga ne posluži, trebao bi odstupiti s vatikanske fotelje, misli brat, hitro dodajući da je Benedikt XVI. u odličnoj formi te da za to u ovom trenutku ne moramo brinuti.

Kako stvari stoje, papa se drži daleko bolje od svog prethodnika kojeg je u poznim godinama zgrabila Parkinsonova bolest. Doduše, prije nego je izabran za 'prvog među jednakima', Joseph Ratzinger je pretrpio izljev krvi u mozak koji ga je koštao mjesec dana bolničkog mirovanja.

Georg nas je također podsjetio da papa nije lišen grijeha, nešto što smo skloni ekspresno zaboraviti suočeni s poviješću institucije papinstva. 'Svatko griješi, bez obzira je li papa ili nije. No moj brat ispovijeda svoje grijehe sve do današnjeg dana', rekao je.

Kad već ima rutinu, možda bi se Benedikt XVI. trebao ispovjediti zbog toga što se nikada nije zaljubio. Bio bi to dašak svježeg zraka u ustajale ispovjedaonice gdje se školski nabrajaju grijesi i propusti. Svi osim onih koji to stvarno jesu.