24 NOVA KARDINALA

Benedikt jača kuriju beskičmenjaka

21.10.2010 u 12:17

Bionic
Reading

S predstojećim konzistorijem Kardinalski zbor imat će 203 člana, 121 s pravom izbora pape

Papa Benedikt XVI najavio je na kraju opće audijencije 20. listopada konzistorij na kojem će 20. studenoga kreirati 24 nova kardinala, pa se analitičari, kao i svakom ovakvom prilikom, pitaju nalazi li se među novim crkvenim prinčevima i onaj koji će naslijediti sadašnjeg papu?

Iz Rimske kurije, među ostalima, dolaze pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih i blaženih Talijan Angelo Amato, viši pokorničar Talijan Fortunato Baldelli, Amerikanac iz Apostolske signature Raymond Burke, pročelnik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana Švicarac Kurt Koch (teološki najbliži Benediktu XVI), predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu, Talijan Gianfranco Ravasi, predsjednik Prefekture za gospodarske poslove, Talijan Velasio de Paolis, pročelnik Kongregacije za kler Mauro Piacenza iz Gvineje, predsjednik Papinskoga vijeća Cor unum.

Iz dijeceza su, između ostalih, Reinhard Marx iz Münchena, Laurent Monsengwo iz Kinshase, Kazimierz Nycz iz Varšave, Malcolm Ranjith iz Colomba, Raúl Eduardo Vela Chiriboga iz Quita, Ekvador, Razmundo Damasceno Assis iz Aparecide, Brazil i Donald Wuerl iz Washingtona. Među novim kardinalima starijim od 80 godina, bez prava izbora pape je i nekadašnji predsjednik Papinske akademije za život, mons. Elio Sgreccia

Iznenađuje što Papa ne imenuje kineskog ili vijetnamskog kardinala. Vatikanist Filippo di Giacomo kaže da je Papa 'samo pogladio glavu kurije kako mu ova ne bi ugrizla ruku', ali Ratzinger nije uvrstio jaka imena za konklavu jer su svi imenovani, manje-više, ljudi tzv. druge lige. Za njega, vatikanska je kurija, po želji Pape, i dalje sastavljena od beskičmenjaka.

Jedini je doista relevantan čovjek, napose kulturalno, Ravasi. Svi su ostali samo statisti, a potpuno je smiješno, da se ne kaže i skandalozno, što će kardinal postati De Paolis, pisar koji se je istaknuo u potpisivanju oprosta za pedofila i lopova, osuđenog osnivača Kristovih legionara, pokojnog Meksikanca Maciala Maciela, i to po nalogu Stanislawa Dwiwisza, danas krakovski nadbiskup i kardinal, a tada osobni tajnik Pape Ivana Pavla II