objavljene snimke

Benčić traži od Božinovića da u Saboru objasni postupke prema migrantima

07.10.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Saborska zastupnica platforme Možemo Sandra Benčić zatražila je u četvrtak da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dođe u Sabor i pojasni postupanja policije na granici nakon objave još jedne snimke nasilja nad migrantima

Očekujemo da ministar Božinović promptno izvijesti javnost i nas u Saboru jesu li grupe koje su snimljene na granici organizirane unutar ili izvan policije, tko ih je organizirao i tko ih financira, te da se nađu počinitelji i privedu pravdi, rekla je Benčić u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba zeleno-lijevog bloka.

„Snimka ukazuje da u Hrvatskoj postoji parapolicija ili se radi o pripadnicima policijskih snaga kojima je netko naredio da skinu oznake s odjeće kada čine zločine”, rekla je Benčić dodavši da to nije prva takva snimka, a dosad je Božinović uvijek reagirao nijekanjem ili s porukom da će se istražiti bez konkretnog epiloga.

Ti ljudi koji prelaze granicu, pa makar i nezakonito, imaju pravo da se utvrdi njihov status i imaju li pravo na azil, te na human tretman, poručila je.

"Svi koji opravdavaju takve zločine nad ljudima koji nisu iz Hrvatske neka se zapitaju - ako je moguće batinati i protjerivati ljude organiziranjem parapolicijskih grupa izvan zakona, što će priječiti da isto naprave prema nekoj drugoj grupi ljudi, to mogu danas - sutra biti i građani ove zemlje", kazala je Benčić.

Hrvatskom stočarstvu prijeti slom

Marijan Pavliček (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) u slobodnom govoru osvrnuo se na održane dopunske izbore kojima se pripadnici nacionalnih manjina biraju u lokalna predstavnička tijela. Tvrdi da se tim izborima krši Ustav i anulira volja većine iskazana na redovnim izborima.

Primjerice, novi član zagrebačke Skupštine iz SDSS-a dobio je na dopunskim izborima 214 glasova, a inače je potrebno 15.000 glasova, dok je u općini Bogdanovci listi SDSS-a bilo potrebno tek devet glasova za ulazak u općinsko vijeće, rekao je Pavliček nazvavši takvu situaciju „festivalom apsurda”.

Silvano Hrelja (Klub HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika) iznio je zabrinutost zbog najave transformacije obiteljskih domova u ustanove. Kao rješenje predlaže da se osnivačima ponudi javno-privatno partnerstvo, sufinancira prilagodba u ustanove, utvrde standardi i kriteriji, prošire kapaciteti, te ih se uvrsti u mrežu zaštite starijih i nemoćnih.

Ružica Vukovac (DP) upozorila je da hrvatskom stočarstvu prijeti slom. Zbog nagomilanih problema sve više proizvođača mlijeka odustaje od proizvodnje i najavljuje prodaju krava i farmi, kazala je Vukovac.

Izračuni Fakulteta agrobiotehničkih znanosti govore da se razmjeri štete u stočarstvu kreću od 1,5 do 2 milijarde kuna.

"Je li Ministarstvo poljoprivrede interventnom mjerom od 150 milijun kuna doista mislilo ozbiljno", upitala je Vukovac.