'ZELENO SVJETLO'

Beljak pozvao na ujedinjenje svih koji se osjećaju HSS-ovcima, izdvojio Marijanu Petir: Ona je de facto članica HDZ-a

23.12.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak pozvao je na pomirenje i ujedinjenje svih onih koji se osjećaju HSS-ovcima, osim rijetkih pojedinaca poput Marijane Petir, priopćeno je u četvrtak iz HSS-a

U priopćenju navode da je nakon što je 22. prosinca, na Dan HSS-a, održana redovita godišnja glavna skupština stranke, na kojoj je 92 posto delegatkinja i delegata (uz odaziv od 75 posto) podržalo izvješće o radu predsjednika stranke Kreše Beljaka te mu tako, u skladu sa statutom dalo "zeleno svijetlo" za nastavak rada, održana je i sjednica Proširenog predsjedništva HSS-a, koje je, između ostaloga, jednoglasno poduprlo Beljakovu inicijativu.

Prošireno predsjedništvo HSS-a ovlastilo je Beljaka da krene u proces razgovora i pregovora sa svim strankama proizašlim iz HSS-a, a kojih je čak 17, te pojedincima koji su iz različitih razloga prestali biti članovi, a trenutačno nisu članovi nekih trećih stranaka, kažu u HSS-u.

"Vrijeme je da počnemo proces pomirenja, ako hoćete i međusobnog praštanja te pokušamo uskladiti sve nesuglasice, a sve u duhu mirotvorne politike osnivača naše stranke. Vrijeme je da svađe i prepucavanja između svih nas koji se osjećamo HSS-ovcima prestanu pa sam u skladu s tim spreman saslušati, pa i prihvatiti uvjete ljudi i stranaka koje bi izrazile želju da se pomirimo, ujedinimo i nastavimo dalje zajedno graditi bolji i jači HSS", poručio je Beljak.

Naravno, dodao je, "ako su i svi oni spremni na međusobne kompromise te ako su spremni prijeći preko nekih stvari koje su nas dovele do svađa i raskola, na isti način kako sam spreman i osobno".

Beljak je poručio kako se poziv na pomirenje upućuje svima koji se osjećaju HSS-ovcima, osim rijetkih pojedinaca poput Marijane Petir, "koja je de facto članica HDZ-a, dakle dio vladajuće većine, pa je njezin povratak u HSS kao opozicijsku stranku, dok je to tako, praktički nemoguć", navodi u priopćenju HSS.

Bivša HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir izbačena je iz te stranke, a saborski mandat u sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora osvojila je kao nezavisna na listi na HDZ-a te je kao nezavisna zastupnica članica saborskog Kluba HDZ-a.

Kako je objavljeno u medijima, brojni bivši članovi koji su izbačeni iz stranke ili su dobrovoljno izašli nezadovoljni njegovim vodstvom i slabim rejtingom stranke okupili su se početkom prosinca u Inicijativu za ujedinjenje i pomirenje bivših i sadašnjih članova HSS-a.

U vrijeme održavanja redovite godišnje glavne skupštine HSS-a, u središtu Zagreba okupili su se bivši HSS-ovci koji su zahtijevali Beljakovu ostavku i održavanje ujediniteljske skupštine koja bi izabrala novog stranačkog čelnika.