slobodni govori

Beljak na aktualcu: Nitko od vladajućih ne razumije u kakvoj situaciji je Hrvatska, u proračunu za 2021. nigdje nema štednje

23.11.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) pozvala je u ponedjeljak u Saboru da se ne opstruiraju mjere koje su uvedene u Varaždinskoj županiji zbog loše epidemiološke situacije

Martinčević je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru rekla da su s prihvaćanjem oštrijih mjera u Varaždinskoj županiji počeli napadi na župana Radimira Čačića. Kaže da su neslaganje s mjerama izrazili gradonačelnici Varaždina i Novog Marofa, a tome se pridružio i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

„Time su svi zajedno jasno pokazali tko je kroz protekle tjedne opstruirao naše napore da se donesu čvršće mjere i sačuva zdravlje građana”, ocijenila je saborska zastupnica Reformista.

Istaknula je da su uvedene oštrije mjere upravo način da ne dođe do potpunog lockdowna. Pozvala je sve da se te mjere ne opstruiraju i ne izruguju jer, kaže, "populističko pozivanje građana na neodgovornost je put u nove ljudske tragedije”.

Kritizirala je i zahtjev zastupnika HDZ-a Damira Habijana da trošak obeštećenja tvrtkama zbog zatvaranja snosi Varaždinska županija, a ne država kao što je slučaj drugdje, te predložila model mjera pomoći gospodarstvu po uzoru na ostale europske zemlje.

Krešo Beljak (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a) ustvrdio je da smo na ponoru ekonomske krize, a da se vladajući ponašaju kao da se ne događa ništa.

„Nitko od vladajućih ne razumije u kakvoj situaciji je Hrvatska, u proračunu za 2021. nigdje nema štednje kao da se išta ne događa i kao da će netko s čarobnim štapićem riješiti sve probleme”, rekao je Beljak. Pozvao je da se „glave stave skupa” i pokuša naći model kako prevladati krizu.

Stipo Mlinarić (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) vezano za komemoraciju za žrtve Vukovara, istaknuo je kako se ne smije događati da u tim danima u fokusu budu političari. „ Fokusu mora biti žrtva”, istaknuo je Milinarić predloživši novi protokol prema kojem bi se ubuduće uz minutu šutnje i hrvatsku himnu, čitala imena 2717 žrtava.

Damir Habijan u ime Kluba zastupnika HDZ-a u slobodnom govoru osvrnuo se na probleme baliranog otpada na ulazu u grad Varaždin. Kaže kako već 15 godina nema rješenja za taj problem i poziva sve političke opcije u Varaždinu da se uključe u otklanjanje tog prijetećeg zdravstvenog problema.

Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) potaknuta potporom bivšem ministru Lovri Kuščeviću na unutarstranačkim izborima za predsjednika općinske organizacije HDZ-a Nerežišće, a koji je morao otići zbog niz afera, ustvrdila je da je „korupcija vezivno tkivo HDZ-a”.

"Korupcija je kolektivnom mentalitetu HDZ-a , zajednički nazivnik", kazala je Orešković.