POTPUNA BLOKADA PREGOVORA

Belgijski kralj požurio kući zbog političke krize

14.09.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Politička kriza u Belgiji kojoj se ne nazire kraj u srijedu se ponovo zaoštrila zbog 'potpune blokade' pregovora o sastavljanju vlade i neočekivane najave skorog odlaska sadašnjeg vršitelja dužnosti premijera

Kralj Albert II. treba se u srijedu vratiti u Bruxelles vojnim zrakoplovom koji je išao po njega na jug Francuske, gdje se odmarao, kako bi pokušao pronaći izlaz iz ove nove krize nastale zbog stalnih razlika između stanovnika nizozemskog i francuskog jezika o budućnosti monarhije.

Ova kriza gura Belgiju u najveću nesigurnost, u jeku dužničke krize u eurozoni.

Mandatar za sastavljanje nove vlade Elio Di Rupo izvijestio je u noći na srijedu o potpunoj blokadi pregovora o vladi koja će imati sve ovlasti, 458 dana nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 13. lipnja 2010.

'Usprkos svim naporima i nizu ostvarenih pomaka, mandatar mora zaključiti da je nastupila potpuna blokada pregovora. Stajališta nekih narušavaju ravnotežu nužnu za postizanje dogovora', rekao je Di Rupo u priopćenju.

Di Rupo, vođa socijalista francuskog govornog područja, u srijedu poslijepodne treba se sastati s osam frankofonskih i flamanskih stranaka koje od sredine kolovoza sjede za pregovaračkim stolom.

Socijalist ih poziva da 'pokažu posljednji znak odgovornosti, jer je riječ o budućnosti zemlje'.

Belgijska glasila pak ne vjeruju u uspjeh ovog posljednjeg pokušaja izlaska iz krize i ocjenjuju da bi Di Rupo trebao vratiti kralju povjereni mandat.

Nova kriza događa se u trenutku kada je sadašnji premijer Yves Leterme u utorak najavio odlazak do konca godine, pošto je imenovan zamjenikom glavnog tajnika OECD-a u Parizu.

Tehnička vlada Yvesa Letermea vodi zemlju od travnja 2010., kada je on podnio ostavku. Nakon toga, flamanske i frankofonske stranke nisu se uspjele dogovoriti o zajedničkom projektu formiranja nove vlade.

Flamanske stranke traže veću autonomiju Flandrije, a frankofonske ju žele ograničiti.

Pregovori su trenutačno zapeli zbog posebnih jezičnih prava koja imaju Belgijanci francuskog jezika u flamanskom predgrađu Bruxellesa, a koja Flamanci žele ukinuti.

Neuspjeh Di Rupove misije mogao bi se završiti novim izborima koji bi, po ocjeni frankofonskog politologa Christiana Behrendta, mogli biti 'posljednji u Belgiji'.