NAJAVILI KIŠNO LJETO

Belgijski hoteli bijesni na meteorologe

06.07.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Hotelijeri na belgijskoj obali toliko su bijesni na meteorologe da razmišljaju o podizanju tužbi zbog izgubljene dobiti nakon što su turisti otkazali rezervacije zbog dugoročne vremenske progonoze kojom se najavilo kišno ljeto.

Predstavnici turističke industrije kažu da je prognoza privatnog Meteo Belgique da će u srpnju biti tek pet dana s temperaturom iznad 25 stupnjeva, a da će se loše vrijeme nastaviti i u prvoj polovini kolovoza loša za posao a prenesena je i u tisku.

"Ta su predviđanja neznanstvena. Predvidjeli su da će prva dva tjedna u kolovozu biti loša i odmah su rezervacije otkazane. To nije prihvatljivo", kazao je voditelj turističke zajednice u obalnom gradu Knokke-Heist, Daniel Despiegelaere.Članovi lokalnog udruženja hotelijera i restorana u tom gradu sada razmatraju mogućnost podizanje tužbe.

Belgijska obala, duga 65 kilometara, donosi godišnje prihode od turizma od 2,8 milijarda eura, od čega se trećina zarade ostvari u srpnju i u kolovozu.

"Ne vidim da u Francuskoj meteorolozi najavljuju loše vrijeme na Azurnoj obali, Provansi ili Pirinejima i tako preporučuju turistima da umjesto toga odu u Luxor, Marakeš ili Džerbu", kaže Geert Hoorens iz regionalnog turističkog ureda Westtoer, koji napominje da njegova organizacija također razmatra mogućnost podizanja tužbe.