Soroseve marionete

Belgijska eurozastupnica savjetuje slovenskim političarima da se odmore od tvitanja

17.10.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Belgijska eurozastupnica Assita Kanko slovenskim političarima savjetovala je da se privremeno odmore od korištenja Twittera, nakon polemičnih odaziva koje je doživio slovenski premijer Janez Janša tvitom o "Sorosevim marionetama"

Assito dolazi iz belgijske konzervativne stranke Novo flamansko savezništvo (N-VA). Proteklog je tjedna sudjelovala u višestranačkom izaslanstvu koje je vodila nizozemska europarlamentarka Sophie in ‘t Veld, s ciljem da se na terenu provjeri djelovanje pravne države, poštovanja ljudskih prava i slobode medija.

"Svojim kolegama u Europskom parlamentu i u Europskoj komisiji mogu zajamčiti da Slovenija ne postaje diktatorska država i da nije došlo do erozije vladavine prava. No, ton javne rasprave u Sloveniji je vrlo ružan, pa bih svim političarima savjetovala da se odmore od Twittera", kazala je Assito za portal Politico.

Njene ocjene su blaže od onih Sophie in ‘t Veld koja je vodila misiju i nakon posjeta Ljubljani izjavila da u Sloveniji institucije dobro rade, ali da je zabrinuta zbog neviđene polarizacije i klime zastrašivanja u čemu sudjeluju i neki članovi vlade, te da je zabrinjavajuće što raste pritisak na nezavisna tijela, medije i novinare.

Slovenski premijer Janša odbio se sastati s izaslanstvom Europskog parlamenta. Umjesto toga je u poruci na Twitteru - koju je kasnije obrisao - neke eurozastupnike, pa i članove izaslanstva, nazvao "marionetama" američkog milijardera i filantropa Georgea Sorosa, protiv čega su prosvjedovali nizozemski premijer Mark Rutte i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Janšin način komunikacije osudile su oporbene lijeve stranke, a od toga su se ogradili i njegovi koalicijski partneri u vladi, pozvavši ga da se ispriča eurozastupnicima.

Mediji i portali bliski premijeru Janši navode da je "fact finding" misija koju je predvodila nizozemska liberalna eurozastupnica imala politički "neuravnotežen" sastav, da je u pravnom smislu izašla iz okvira svojeg mandata, te da je rezultat internacionalizacije domaćih pitanja.

Kako tvrde, na tomu i "ocrnjivanju" Janšine vlade inzistira oporbena ljevica, pred parlamentarne izbore koji će se održati najkasnije do sredine iduće godine, makar se špekulira i o mogućim prijevremenima izborima nakon što Slovenija krajem ove godine završi sa mandatom predsjedavajuće Vijećem EU-a.