IZVANREDNO STANJE

Belgiji prijete poplave

14.11.2010 u 09:36

Bionic
Reading

U više regija i općina u Belgiji u subotu su stupile na snagu mjere za obranu od poplave, dok iznimno jaka kiša uzrokuje poplave i blatne bujice te zabrinjavajući porast vodostaja rijeka u većem dijelu zemlje

Guverner istočne Flandrije objavio je u subotu da stupa na snagu plan obrane od poplave po kojemu se vatrogasna i medicinska služba te civilna zaštita i obrana stavljaju u stanje pripravnosti, javlja agencija Belga.


Plan obrane od poplave stupio je tijekom dana na snagu i u Flamanskom Brabantu. Slične su mjere uvedene u više flamanskih općina. Stanje nije ništa bolje ni na jugu, gdje je u subotu navečer nagli porast vodostaja većeg broja vodenih tokova zabilježen u Valonskom Brabantu, Hainautu, pokrajini Namuru i Verviersu.

Zbog jakih kiša u zadnja 24 sata gotovo posvuda u zemlji vodostaj rijeka je u stalnom je porastu, a neke se počinju izlijevati. Zbog poplava i blatnih bujica nužna je evakuacija stanovnika, a ceste su zakrčene.

Promet željezničkom prugom od Namura do Dinanta je u prekidu u oba smjera zbog pada stabla. Kraljevski meteorološki zavod (IRM) upozorio je da se tijekom vikenda očekuje nastavak jakih oborina.