OSTALE JOŠ TRI ZEMLJE

Belgija dovršila komplicirani postupak ratifikacije

11.04.2013 u 16:30

Bionic
Reading

Belgija je dovršila proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora i on će, nakon što ga tijekom dana potpiše ministar vanjskih poslova, biti upućen i na potpis belgijskom kralju Albertu II, objavljeno je u četvrtak u Zagrebu

'Dovršen je proces i bit će mi zadovoljstvo potpisati taj dokument u idućih nekoliko sati i poslati ga kralju', rekao je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova, vanjske trgovine i europskih poslova Didier Reynders nakon sastanka s prvom potpredsjednicom hrvatske vlade Vesnom Pusić.

Pusić je zahvalila na dovršenom postupku ratifikacije.

Proces belgijske ratifikacije kompliciran je jer treba proći sedam različitih parlamenata.

Nakon belgijske ratifikacije, preostale su još tri zemlje koje postupak trebaju dovršiti - Nizozemska, Danska i Njemačka.

Gornji dom nizozemskog parlamenta, Senat, trebao bi drugi tjedan, 16. travnja, potvrditi hrvatski pristupni ugovor, nakon što ga je donji dom potvrdio u veljači. Potom bi na njega potpis trebala staviti kraljica, ili eventualno kralj budući da će nizozemska kraljica Beatrix formalno odstupiti 30. travnja a naslijedit će je njezin sin princ Willem-Alexander.

Danska bi ugovor trebala ratificirati 30. travnja, potvrđeno je Hini iz ureda za medije danskog parlamenta. 'Očekujemo da će se glasovanje o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora održati 30. travnja'.

Njemačka će postupak ratifikacije dovršiti vjerojatno sredinom lipnja.

'Bundestag će glasovati sredinom svibnja, vjerojatno 15. svibnja, a potom i Bundesrat 7. lipnja poslije čega ga potpisuje predsjednik Joachim Gauck', potvrđeno je iz njemačkog veleposlanstva.