MENADŽERIJA U HEP-U

Begović je mogao rušiti Mravkovu otpremninu

Bionic
Reading

Uprava Hrvatske elektroprivrede, koja je smijenjena u utorak, sama je sebi odredila visinu otpremnine, a Nadzorni odbor to je samo potvrdio, tvrdi za Slobodnu Dalmaciju Luko Marojica, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a. Iznosi otpremnina, kazao nam je Marojica, uneseni su u menadžerske ugovore koji su predloženi od strane Uprave

- Prilikom glasovanja o menadžerskim ugovorima na Nadzornom odboru izdvojeno mišljenje dao je predstavnik radnika Jadranko Berlengi. Kada je Berlengi zatražio materijale o menadžerskim ugovorima, rečeno mu je da ih može dobiti na uvid u Uredu uprave - otkriva Marojica.

Berlengi je u svom očitovanju zašto ne može glasovati za prijedlog ugovora o radu za predsjednika Ivana Mravka i druge članove Uprave, izrazio sumnju da bi sadržaj ugovora, s obzirom na način kako se o njima raspravlja i glasuje, mogao biti nezakonit i nemoralan.

U priopćenju kojim je Uprava HEP-a u srijedu nastojala demantirati nagađanja o visokim otpremninama za Mravka i ekipu, navode se samo iznosi otpremnina i pripadajuća menadžerska prava, ali ne i, primjerice, podatak u kojem slučaju Uprava nema pravo na rečene naknade.

Postavlja se pitanje je li osuđujuća sudska presuda za “državnog” menadžera poput Ivana Mravka, koji je smijenjen zbog kaznene prijave za zlouporabu položaja i ovlasti, ima za učinak uskraćivanje otpremnine.

Slobodna Dalmacija u jednom od ministarstava zaduženim za rad najvećih javnih poduzeća neslužbeno doznaje kako su menadžerski ugovori uglavnom ujednačeni po pravima i prinadležnostima, ali ne predviđaju situaciju što ako se menadžer suoči sa kaznenim progonom.

Menadžerske otpremnine, kažu izvori, uglavnom se kreću u iznosima od 12 do 18 plaća iz tromjesečja uoči odlaska iz firme, a od prinadležnosti tu je pravo na životno osiguranje na račun tvrtke.

Zanimljivo je da su Mravak i ostali članovi Uprave HEP-a svoje ugovore stavili pred Nadzorni odbor, kojim je predsjedao sadašnji šef HEP-a Leo Begović, 16. lipnja ove godine, dakle nakon izbijanja jednog dijela i u jeku drugog dijela afera o poslovanju HEP-a.

Prema spomenutom priopćenju HEP-a, Mravak si je osigurao otpremninu od 370 tisuća kuna, a ostali smijenjeni članovi Uprave Nikola Rukavina, Stjepan Tvrdinić, Željko Kljaković Gašpić, Darko Dvornik i Željko Tomšić po 340 tisuća.

Prema Zakonu o radu, pravo na otpremninu otpada u slučajevima ako je radnik dobio izvanredan otkaz ugovora o radu ili je sam otišao iz tvrtke. To vrijedi i za menadžere, ako, naravno, nisu drugačije dogovorili u ugovorima. U svakom slučaju, smijenjenim HEP-ovcima se nigdje ne žuri, a ako im nova Uprava izruči izvanredne otkaze uvijek mogu potražiti zadovoljštinu na sudu.